Sâmbăta Morților în noiembrie 2024. Ce tradiții și obiceiuri se respectă de Moșii de toamnă

de: BZI.ro
13:11, 01 nov. 2024

Sâmbăta Morților în noiembrie 2024 este o zi cu o puternică însemnătate pentru creștinii ortodocși. Astfel, de Moșii de toamnă se respectă cu sfințenie o serie de tradiții și obiceiuri pentru mântuirea sufletelor celor adormiți.

În prima zi de sâmbătă din luna noiembrie, când se sărbătoresc Moșii de toamnă, credincioșii merg la mormintele celor dragi, le curăță, aprind lumânări și plantează flori de sezon. Mai mult decât atât, aceștia pregătesc pachete pe care le oferă de pomană pentru sufletele celor trecuți la veșnicie.

Sâmbăta Morților în noiembrie 2024, tradiții și obiceiuri

Biserica Ortodoxă a rânduit trei zile pe an ce sunt dedicate pomenirii celor adormiți, sub denumirea de Sâmbăta Morților. Acestea mai poartă numele de Moși de iarnă, de vară și de toamnă.

Potrivit tradițiilor creștine, în Sâmbăta Morților, credincioșii merg la biserică pentru a împărți vin, colivă și alte preparate. Pachetele simbolizează hrana pentru sufletele celor adormiți și, în general, sunt făcute din alimentele ce erau consumate de aceștia în timpul vieții. Astfel, acestea pot conține, în funcție de posibilități, plăcinte și prăjituri, preparate din brânză și carne, dar și fructe.

Coliva reprezintă trupul celui adormit și poartă semnificațiile credinței în nemurire și înviere. Pentru desertul tradițional care se împarte în sâmbăta morților, în noiembrie 2024, este nevoie de 1 kilogram de arpacaș, 500 de grame de zahăr, stafide, la alegere, nucă rasă, scorțișoară, miere și o linguriță de sare, în funcție de preferințe. Pentru un plus de savoare, se adaugă coajă de lămâie și de portocală, esență de vanilie și de rom. În ceea ce privește ornarea colivei, se poate opta pentru biscuiți, cacao, bomboane, nucă de cocos sau miez de nucă.

După slujba specifică Moșilor de toamnă, când se oficiază Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru cei adormiți, pachetele sunt împărțite. Este important ca acestea să conțină și o lumânare sau o candelă. De asemenea, trebuie să aibă alături un colac și un prosop. Pentru preot se pregătesc tămâie, cărbune, un prosop și două lumânări, una pentru slujba de pomenire și cealaltă pentru citirea pomelnicelor.

Tot în această zi, credincioșii merg la mormintele celor dragi pentru a aprinde lumânări. Tradiția populară spune că prin acest obicei sunt încălzite sufletele celor decedați.

Superstiții de Moșii de toamnă

Ca orice sărbătoare românească, și Moșii de toamnă vin cu o serie de superstiții. Astfel, datinile populare specifică faptul că în această perioadă nu se circulă pe timpul nopții, deoarece se crede că sufletele celor adormiți sunt libere pe pământ. În popor există credința că, în noaptea de ajun și în Sâmbăta Morților, acestea se întorc la morminte și așteaptă să se înalte către cer.

De asemenea, în această zi, creștinii ortodocși trebuie să fie atenți să evite certurile și să lase deoparte treburile casnice din gospodărie, cum ar fi spălatul hainelor. Mai mult, femeile nu trebuie să dea cu mătura, deoarece se crede că praful ridicat intră în ochii adormiților. În același sens, nu se aruncă gunoiul din casă pentru a nu ajunge în mâncarea răposaților.

Mai mult, de Moșii de toamnă nu se merge în vizită decât dacă se oferă alimente de pomană pentru sufletele celor dragi. Tradiția populară mai spune că toți credincioșii trebuie să rămână în biserică până la finalizarea Sfintei Liturghii.

Sâmbăta Morților în noiembrie 2024 reprezintă un moment solemn în tradiția creștină, respectat cu sfințenie în memoria celor trecuți la veșnicie.