Salvați Institutul Inimii! Nu lăsați să se oprească inima Moldovei! Personalul medical intră în grevă japoneză după ce IRMC a primit punctaj nefavorabil pentru finanțare din PNRR!
Începând de luni, 16 ianuarie 2023, personalul medical din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Profesor Doctor George I. M. Georgescu” Iaşi va intra în grevă japoneză, deoarece Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC) a primit punctaj nefavorabil şi nu s-a numărat printre cele 27 de spitale aprobate pentru finanţare din PNRR. Personalul medical va purta fluturași cu mesajul „Salvaţi Institutul Inimii! Nu lăsaţi să se oprească inima Moldovei!”
Proiectul „Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară” (IRMC) a obținut 61 de puncte, ocupând locul doi în rândul obiectivelor de investiții de rezervă. Este important de precizat că pe lista obiectivelor de investiții finanțate prin PNRR, pe Componenta 12 – Sănătate, Investițiile 2.1 și 2.2, Infrastructură spitalicească publică nouă, sunt incluse patru obiective pe specialitatea Medicină Cardiovasculară: Construire Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, Înființarea unui compartiment de cardiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, Construirea Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” București și construirea unei policlinici municipale, specializarea cardiologie și oncologie, în Constanța. Niciuna dintre cele patru unități medicale nu este situată în zona Moldovei.
Reprezentanții Ministerului Sănătății trebuie să explice de ce IRMC a primit punctaj nefavorabil pentru finanțare din PNRR
Reprezentanții Sindicatului Sanitas Iași cer explicați de la Ministerului Sănătății în legătură cu depunctarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară de la Iași pe motiv „că se va construi un spital regional de urgență”. Se dorește să se știe de ce nu s-a procedat astfel și în cazul investițiile din București.
„Cu deosebit regret am luat act de lista obiectivelor propuse pentru finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 12 – Sănătate, Investiții, Infrastructură spitalicească nouă – 11 ianuarie 2023, iar din motive neștiute și nefondate, proiectul «Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară» (IRMC) de la Iași nu este pe lista celor 27 de spitale incluse spre finanțare în Programul Național de Redresare și Reziliență. Suntem consternați de atitudinea discriminatorie a Ministerului Sănătății față de pacienții cu afecțiuni cardiovasculare din regiunea Moldovei și față de personalul medical care se ocupă de tratamentul acestora și trăim senzația că suntem tratați ca «cetățeni de mâna a doua»!
Dorim să primim explicații de la Ministerul Sănătății, privind criteriile de includere a noilor obiective din PNRR. De ce proiectul Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară de la Iași a primit -15 puncte din start pe motivul că «se va construi un spital regional de urgență», iar investițiile din București nu au fost penalizate cu toate că cel mai mare spital de urgență din țară funcționează în București”, se arată în adresă.
La Iași există un singur pat de chirurgie cardiovasculară la un număr de 42.370 de locuitori
Înainte de pandemia de COVID-19, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași avea anual în jur de 32.000 de pacienți. Iașul are un singur pat de chirurgie cardiovasculară la un număr de 42.370 de locuitori, în timp ce în restul țării sunt 13.900 de locuitori la un pat. Numărul mare de pacienți este principalul motiv pentru care se impune construirea unui nou centru medical dedicat bolnavilor cardiaci.
„Este inadmisibil ca cetățenii unei părți considerabile a țării să fie penalizați prin prisma unor promisiuni ale decidenților politici, neonorate de peste 30 de ani. Vă reamintim că se apropie 24 ianuarie, ziua Unirii Moldovei cu Muntenia, ziua în care ieșenii, acum 164 de ani, au cedat statutul de capitală, punând mai presus interesul național.
E ziua în care de fiecare dată în ultimii 30 de ani auzim în discursurile conducătorilor țării, ce sunt prezenți la Iași, despre datoria morală pe care o au Bucureștiul și tara față de Iași și Moldova, însă atunci când vine vorba despre sprijinul acestei regiuni și a Iașului se vede de la distanță indiferența. Moldova nu are autostrăzi, Iașul nu are investiții majore, iar acum Iașul nu are niciun proiect de infrastructură medicală care să fie finanțat prin PNRR, iar Moldova va avea doar trei proiecte.
Nu știu dacă nu suntem prea mici pentru a putea întoarce soarta în favoarea noastră, dar știu sigur că ne pasă, că suntem inimoși, că avem grijă de inimile pacienților și trebuie să ne adunăm și să demonstrăm că nu este corectă decizia guvernanților, că ne doare și că noi, moldovenii (pacienți și lucrători ai institutului), merităm respectul politicienilor.
Vă cerem să includeți proiectul IRMC Iași în PNRR sau în altă formă de finanțare, în caz contrar, ne rezervăm dreptul de a protesta și de a utiliza orice cale legală pentru a contesta modul de împărțire a fondurilor prin acest program important pentru populația României”, se menționează în adresă.