Salubris Iași a investit în 30 de stații stradale inteligente de colectare a deșeurilor. Valoarea investiției este de peste 237.000 euro – Foto
Salubris Iași a achiziționat 30 de stații stradale inteligente de colectare a deșeurilor de la compania BigBelly, liderul mondial pe această piață. Valoarea investiției este de peste 237.000 de euro
Salubris Iași a achiziționat 30 de stații stradale inteligente de colectare a deșeurilor. Investiția a costat peste 237.000 de euro, astfel o singură stație valorează aproximativ 8.000 de euro. Compactoarele vor fi amplasate în toate cartierele, fiind un demers de modernizare a sistemului de salubritate ieșean. Dotat cu GPS, sistemul transmite informații la baza Salubris și despre cantitatea de deșeuri depozitată.
Compactoare amplasate în toate cartierele din Municipiului Iași
În Municipiul Iași, compactoarele de înaltă capacitate sunt montate în zonele: Ștefan cel Mare și Sfânt (zona Palat), Casa Modei, Independenței (stația de autobuz), UMF, Târgu Cucu (stația de tramvai), Piața Eminescu (Carol I), rond tramvai Agronomie, Carol (Universitate), parcul Copou (intrarea principală), parcul Expoziției (rond interior), zona Olimp, zona Neptun, esplanada Nicolina I, esplanada Nicolina II, parcul Nicolina II (strada Măgurei), esplanada Oancea (platoul mijlociu), esplanada Bărboi (Hala Centrala), esplanada Mimoza (parcul de joacă), Vasile Lupu (Han Tătar), Socola (strada Bucium), Pacurari (Moara 1 Mai), rondul Zimbru, Podu Roș (parc pensionari), parcul 1001 Articole, Gara (McDonald’s) și Tudor Vladimirescu (căminul T17), în zona aleii Sadoveanu – Universitatea Agronomică (două bucăți) și în stația de tramvai Piața Unirii (două bucăți).
Stațiile stradale de colectare a deșeurilor din Iași, după aceleași standarde de calitate ale marilor orașe
Compania americană BigBelly de la care s-au achiziționat cele 30 de stații are în portofoliu de clienți orașe importante. În Londra, Praga, Hamburg și alte orașe atât din America, cât și din Europa au fost amplasate astfel de compactoare. Municipalitatea a ținut să precizeze caracteristicile acestor sisteme inteligente de colectare. Stațiile sunt alimentate cu energie solară, determină scăderea cu 75 la sută a colectării săptămânale, având o capacitate de opt ori mai mare decât cea a coșurilor de gunoi tradiționale.
„Sistemelor inteligente de colectare detectează nivelul de umplere și activitatea; compactează deșeurile, având cu până la de opt ori mai mare capacitatea medie a coșurilor de gunoi tradiționale și monitorizează și raportează atunci când volumul este plin către CLEAN. Acestea au GPS activat; facilitează instalarea și logistica flotei (oferă stare și date în timp real); oferă avertizări și mesaje cu diferite informații; posibilitatea de a oferi hotspot pe raza de acțiune unde este amplasat; permite utilizatorilor să prioritizeze colectările și să optimizeze operațiunile în curs de desfășurare. De asemenea, sistemele inteligente oferă scăderea colectărilor săptămânale cu 75%; colectare separată de mucuri de țigară (circa 2.000 de bucăți/recipient); platforma cloud care asigură monitorizarea de către achizitor a nivelului de umplere a coșurilor și generează un complex de date statistice pentru eficientizarea managementului deșeurilor. Totodată, sistemele sunt rezistente la acțiunea factorilor de mediu, cu strat final de pudră de poliester stabilizat cu UV pe toate piesele exterioare”, au precizat reprezentanții Primăriei Iași.