Salina Cacica. Una dintre cele mai vechi din țară

de: BZI.ro
12:23, 08 mart. 2022

Salina Cacica se numără printre cele mai vechi saline din țară, despre care se cunoaște că a fost exploatată sare încă din peste 7000 de ani.

Salina Cacica este o salină de dimensiuni nu foarte mari, dar nici foarte mică ce poate fi considerată un monument istoric fără nicio îndoială. În jurul ei s-au descoperit o mulțime de dovezi care susțin faptul că această salină a fost o sursă de sare, pe care oamenii din mileniul V și chiar înainte de acesta s-au bucurat.

Biserica se aseamănă foarte mult cu cea de lângă Cracovia

Se crede că această salină a reprezentat un atu puternic și în perioada civilizațiilor cucuteni. Dar nu sunt dovezi clare ce ar putea atesta acest lucru. Oamenii pentru a se putea bucura de calitatea sării ce direct din natură era plină de impurități, se punea sarea într-un recipient cu apă, iar ulterior se încălzea la foc.

Apa devenind una fierbinte, dobândea capacitatea de a dizolva mai multă sare, solubilitatea fiind direct proporțională cu temperatura. Astfel, oamenii obțineau o saramură foarte concentrată, iar apoi experții vremii foloseau tehnica rugului, unde vărsau pe lemne încinse saramura, iar apoi prin cristalizare se forma sarea. Fie foloseau alte metode similare ce se bazează pe faptul că în componența cristalelor, nu intră impurități.

Lacul de sare este una dintre atracțiile salinei

Locuri de vizitat în Salina Cacica

Salina Cacica are 3 nivele disponibile pentru publicul larg, primul nivel se află la 35 de metri adâncime, nivelul 2 este la 55 de metri, iar ultimul nivel se situează la 70 de metri. Salina impresionează prin camerele mari și spațioase de care dispune, dar și de atracțiile turistice de la nivelul acesteia ce pot fi vizitate oricând aveți timp liber.

La suprafața salinei, se poate găsi Muzeul sării, iar acesta cuprinde o gamă largă de informații despre uneltele pe care le foloseau oamenii în trecut pentru a putea extrage sarea. De asemenea, menționează și diverse minerale ce se întâlnesc în cadrul acestor operațiuni.

Pentru unii o plăcere, pentru alții o dificultate, salina are multe trepte de coborât

Capela romano-catolica Sf. Varvara este primul obiectiv ce se întâlnește imediat după parcurgerea celor aproape 200 de trepte în adâncul salinei. Ce cuprinde un altar și mai multe icoane. La care trebuie să adăugăm Capela ortodoxă, ce se află tot la primul nivel în salină. Structural aceasta se aseamănă foarte mult cu Salina din Wieliczka din Polonia. Având foarte mulți pereți sculptați în sare.

Printre atracțiile principale se mai poate menționa lacul de sare, grota piticilor și sala de dans ce a fost numită după inginerul Agripa Popescu. Fiind totodată, multe terenuri de sport special amenajate pentru desfășurarea activităților.

Activitățile sportive sunt o idee genială

De ce să alegi această destinație?

O vizită la această salină poate fi considerată ca fiind o lecție de istorie ce poate reprezenta o pauză de la rutina obișnuită de care avem parte în secolul 21. Această experiență poate fi una plăcută dacă este făcută așa cum trebuie. În principal, această vizită poate fi făcută pentru a intra într-un spațiu ce datează de mii de ani, dar și pentru a te bucura de aerul sărat ce este un bun aliat în cazul celor ce consumă tutun.

Pentru cei doritori, se recomandă ca această vizită la Salina Cacica să fie făcută cu prietenii sau în grupuri mai mari, atât în perioada călduroasă, dar și oricând căci în salină temperatura este constantă. Vizitarea obiectivelor se termină repede, așa că se va rămâne doar să profitați de beneficiile pe care vi le oferă organismului. Jocurile sportive în echipe sunt o decizie înțeleaptă.