Șalău de Nil. Sfaturi pentru a pregăti peștele

de: BZI.ro
16:15, 30 sept. 2022

Șalăul de Nil este un pește cu adevărat legendar. Prințesa Nilului, așa cum era numit și acest pește, era o specie comercială importantă. A fost vândut, comercializat și folosit ca răscumpărare și chiar în ritualuri de sacrificiu. Prinderea acestui uriaș de apă dulce, printre pescarii acelor vremuri, era considerată un mare succes și providență divină pentru întreg satul.

Deloc surprinzător, șalăul de Nil este încă popular și astăzi. Pasionații moderni de pescuit sportiv concurează cu dimensiunea și greutatea acestuia. Iar bucătarii venerează fileul fraged al șalăului de Nil, al cărui gust nu poate fi comparat cu nicio specie de pește de râu.

Este bine să spălați bucata de pește pe care doriți să o pregătiți dar să nu lăsați carnea prea mult în apă

Șalău de Nil. Beneficiile acestui pește de râu

Carnea acestui pește, pe lângă gustul neobișnuit de delicat și aroma sa deosebită, are o cantitate mare de vitamine și minerale utile. Printre vitaminele care se regăsesc în pește se numără A, B, C, E, PP, precum și cupru, magneziu, calciu, potasiu și fier. Pe lângă vitamine și oligoelemente din compoziția sa, prințesa Nilului se mândrește cu un conținut ridicat de grăsimi nesaturate omega-3 și aminoacizi.

Această încărcare de componente utile în compoziția peștelui este o garanție a bunei funcționări a organismului, ajutând la menținerea stării pielii, părului și unghiilor. De asemenea, peștele contribuie la accelerarea proceselor metabolice, întărind sistemul imunitar și sporind rezistența organismului la răceli de sezon.

Astfel, mâncând acest pește, nu numai că îți îmbogățești experiența gastronomică, dar ai grijă și de sănătatea ta în cel mai plăcut mod. Marii bucătari împărtășesc cum să gătiți prințesa Nilului în mod delicios și cu ce produse să o combinați pentru a păstra gustul unic și toate beneficiile peștelui.

Vinul alb, de asemenea, completează perfect gustul peștelui

Reguli de bază pentru gătirea peștelui

Este bine să spălați bucata de pește pe care doriți să o pregătiți dar să nu lăsați carnea prea mult în apă.  La urma urmei, excesul de lichid va fi absorbit în fileul de pește și îl va face apos, fără o structură caracteristică.

De asemenea, pentru pregătirea acestuia nu folosiți o tigaie veche de care există riscul să se lipească bucata de pește. Spre deosebire de fripturile de carne, o suprafață fierbinte uscată nu contribuie la formarea unui crocant pe pește. Dacă doriți să obțineți un astfel de efect, utilizați paneer pentru filet. Acesta se pregătește din pesmet fin sau făină integrală.

Pentru ca șalăul să devină vedeta felului tău de mâncare și nu un adaos secundar, folosește produse complementare pentru garnitura de pește și condimente care vor ajuta la evidențierea gustului delicat al capturii proaspete.

Șalăul trebuie servit cu o jumătate de lămâie

Cu ce ingrediente poți să pregătești felul de mâncare. Legumele cu care acesta poate fi servit

Șalăul trebuie servit cu o jumătate de lămâie. La urma urmei, această regulă de aur este urmată de toți bucătarii din lume. Acest pește nu face excepție. Deoarece sucul acru de citrice completează perfect frăgezimea fileului, înmoaie pulpa de pește și face din bibanul tău cel mai fraged preparat.

Vinul alb, de asemenea, completează perfect gustul peștelui. Astfel, acesta poate fi folosit ca o marinată ușoară pentru coacerea bibanului de Nil în folie sau pergament. La urma urmei, vinul alb sec conține acea aciditate și o anumită astringență care pune perfect în evidență gustul preparatului tău de pește.

Peștele de apă dulce se potrivește bine cu dulceața legumelor roșii. De exemplu, ardeiul gras dulce, ceapa de Crimeea sau chiar sfecla roșie copta sau cartoful dulce roz va fi o garnitură perfectă pentru acesta. Unele gospodine preferă să servească peștele și cu fasole.

O componentă necesară pentru un șalău de Nil perfect sunt condimentele. Cimbrul, rozmarinul sau ceapa de primăvară sunt un adaos grozav la un fel de mâncare de biban. Principalul lucru este să nu exagerați. La urma urmei, ierburile puternic parfumate precum chimenul, cardamomul și nucșoara vor ascunde aroma naturală a peștelui și vor reduce intensitatea gustului acestuia.

Carnea acestui pește, pe lângă gustul neobișnuit de delicat și aroma sa deosebită, are o cantitate mare de vitamine și minerale utile