Salată de sfeclă roșie cu hrean, pentru iarnă. O rețetă plină de vitamine!
Salata de sfeclă roșie cu hrean pentru iarnă este perfectă pentru anotimpul rece, fiind dulce-acrișoară și ușor picantă și numai bună alături de legume și diverse fripturi. Această legumă este versatilă, bogată în nutrienți, fiind ideală pentru a fi păstrată în borcane și scoasă pentru a fi servită cu diverse preparate din carne.
Salata de sfeclă roșie cu hrean pentru iarnă este una din conservele nelipsite din cămara oricărei gospodine. Chiar dacă aceste legume se găsesc mai toată iarna în piață, este mai comod să ai câteva borcănele la îndemănă, făcute chiar de tine acasă.
Salată de sfeclă roșie cu hrean, pentru iarnă
Fie că o folosești în salate, supe sau ca garnitură, conservele de sfeclă roșie nu lipsesc din cămara cu borcane de iarnă a gospodinelor. Asta mai ales pentru că sfecla roșie se recoltează în mod obișnuit toamna.
Sfecla recoltată toamna este mai suculentă și are o textură mai bună, ceea ce o face perfectă pentru a fi preparată și conservată, fie sub formă de murături, fie în combinații precum hreanul cu sfeclă.
Sfecla roșie cu hren la borcane este o conservă delicioasă, bogată în vitamine și minerale, perfectă pentru adăugat ăn salate sau ca garnitură în mese.
Această conservă permite păstrarea gustului și valorilor nutriționale ale sfeclei roșii pe termen lung, făcând-o ideală pentru utilizarea în salate, garnituri sau diverse preparate culinare în sezonul rece. Sfecla roșie la borcan este versatilă, poate fi consumată atât ca atare, cât și ca ingredient în rețete, oferind o sursă de vitamine și minerale esențiale.
Pentru această salată aveți nevoie de 3 kg de sfeclă roșie curățată, 350 gr de hrean curățat, 250 ml de oțet din vin de 9°, 500 ml de apă, 1 lingură de sare pentru murături, 100 gr de zahăr, 1 lingură cu condimente pentru murături.
Despre hrean se spune că este un aliat puternic pentru sănătatea plămânilor. Consumul de hrean, determină o senzație ca de arsură la nivelul sinusurilor, nasului și gâtului. Acest lucru este benefic pentru a ameliora simptomele răcelilor și problemele respiratorii. Consumul moderat de hrean poate ajuta și în susținerea funcției tiroidiene.
Indicații de preparare
Înainte de a decoji sfecla, spal-o bine și fierbe-o în apă cu puțină sare sau coace-o la cuptor, înfășurată în hârtie de copt. Este bună pregătită în ambele variante, dar este mult mai gustoasă sfecla coaptă, pe care o puteți servi lângă o porție de ardei umpluți.
Apoi, curăță sfecla și dă-o pe răzătoarea mare. Poți opta și pentru a felia sfecla sau a o tăia în cuburi. Tăiată în cuburi, o poți folosi ulterior la prepararea diferitelor salate cum este salata de boeuf, sau la o salată tartar.
Curăță hreanul și dă-l pe răzătoare, sau, în funcție de cum procedezi cu sfecla, procedezi și cu acesta. Îl poți tăia în rondele, în cuburi sau în fâșii lungi. Amestecă cele două legume într-un vas încăpător.
Pune apa cu oțetul, sarea și zahărul într-o cratiță așezată la foc mediu. Adaugă condimentele pentru murături și fierbe-le în soluția lichidă pentru 7-8 minute. Apoi, stinge focul și acoperă vasul cu un capac. Lasă-l așa 5 minute, pentru a se infuza bine condimentele și a-și degaja aromele în lichidul fierbinte. Strecoară soluția fierbinte printr-o sită deasă și o toarn-o peste amestecul de sfeclă cu hrean. Lasă ingredientele în soluție 10-15 minute să se opărească bine.
Între timp sterilizează borcanele, așază-le într-o tavă metalică și îndeasă bine salată fierbinte în ele. Închide ermetic capacele borcanelor și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le acolo până când se răcesc, apoi le etichetezi și le transferi pe raftul din cămară, astfel veți avea sfeclă roșie cu hrean pentru iarnă.