Salata de frunze de papadie, sanatate curata
Odata cu venirea primaverii au aparut si papadiile. Considerate de unii buruieni, frunzele de papadie sunt un aliment-medicament deosebit de pretios pentru sanatate. Sunt multe motive pentru care ar trebui sa consumam frunze de papadie. Pe langa faptul ca contin o cantitate mare de calciu si fier, frunzele verzi de papadie au o gama larga de beneficii pentru sanatate: de la detoxifierea naturala si curatarea corpului, în special curatarea ficatului, la cure de slabire pana la ameliorarea, prevenirea diverselor boli.
Vezi si: Beneficiile sucului de papadie
Nutrientii din frunzele verzi pot ajuta la reducerea riscului de cancer, accidente vasculare cerebrale, scleroza multipla, cataracta, diabet, etc. Papadia poseda proprietati anti-inflamatorii care pot oferi beneficii pentru cei cu astm si alte boli inflamatorii. Se stie ca frunzele de papadie au un continut ridicat de antioxidanti si vitamine, fiind bogate în vitamina A sub forma de carotenoide antioxidante ( betacaroten ), vitamina C care faciliteaza absorbtia fierului. De asemenea sunt o sursa buna de vitamine B1, B2 si B6, vitamina E si vitamina K. In afara de calciu si fier, frunzele verzi sunt bogate în cupru, fosfor si mangan, precum si în potasiu si magneziu ??si aminoacizii esentiali.
Va recomandam un sauté din frunze de papadie gatit cu ceapa verde, usturoi, si nuci tocate, si servit sub forma de salata cu ridichi si parmezan ras.
Ingrediente : 2-3 linguri de ulei
Vezi si: Papadia detoxifica ficatul si rinichii. Iata si alte beneficii uimitoare ale plantei
2-3 fire de ceapa verde 2-3 catei de usturoi
6-8 jumatati de nuca maruntite cateva bucatele zdrobite de ardei iute uscat din care s-au scos seminte (optional) 500 g frunze de papadie
5-6 ridichi
suc de la o jumatate de lamaie
sare si piper
2-3 linguri de parmezan ras Modul de preparare:
Frunzele de papadie curatate de radacini, se spala bine în apa sarata si se maruntesc apoi în bucatete de 2-3 cm lungime. Ceapa verde se taie în rondele mici, iar usturoiul se taie marunt sau se da prin presa.
Intr-o tigaie mare, se încalzesc 2-3 linguri de ulei, apoi se pune ceapa verde, usturoiul maruntit, ardeiul iute si nucile. Se calesc în ulei la foc mic cam un minut.
Se adauga frunzele de papadie si se gatesc 2-3 minute, atat cat sa-si schimbe culoarea si sa-si lase o parte din amareala caracteristica. Se condimenteaza cu sare si piper, se stropesc cu 2 lingurite de suc de lamaie, dupa care se dau deoparte sa se raceasca putin.
Intre timp, ridichiile se spala si se dau printr-o razatoare fina. Se stropesc bine cu sucul de lamaie ramas, apoi se condimenteaza cu putin piper macinat si sare.
Saute-ul obtinut din frunzele de papadie se pune în centrul platoului, iar de jur împrejur se garniseste cu ridichiile preparate mai sus. Se presara apoi parmezan ras.
Se serveste ca atare sub forma de salata, sau alaturi oua fierte, peste sau alte bunatati.