Salată de fasole verde cu usturoi copt! O rețetă perfectă pentru vară
Această salată poate fi un aperitiv, o garnitură, sau o cina rapidă. Se poate prepara cu fasole proaspătă, dar și cu fasole congelată. Este o mâncare ideală pentru post.
Dacă nu ai mâncat niciodată o salată de fasole verde cu usturoi copt, ei bine, acum este momentul! Acest preparat este ideal alături de friptură sau cartofi prăjiți.
Ingredientele pentru o salată de fasole verde perfectă
Pentru patru porții de salată de fasole verde aveți nevoie de 500 gr de păstăi de fasole fragede sau congelate, 1 căpățână mare de usturoi sau 2 mai mici, 2 lingurițe de muștar, 1 legătură mică de mărar, 50 gr fulgi de migdale, 1 lingură de oțet, 2 linguri ulei de măsline, 1 linguriță miere, sare, piper.
Această salată de fasole verde este atât de bună încât poate constitui un fel de mâncare de sine stătător, dar se potrivește foarte bine și alături de orice fel de carne sau pește.
Este foarte important ca păstăile să fie proaspete, tinere și fragede. Testați îndoind păstaia. Dacă pocnește ușor este fragedă.
Prin coacere usturoiul își schimbă compoziția chimică. Compușii cu sulf, care provoacă probleme de digestie, se descompun la coacere. Aroma usturoiului copt este mai domolă și este mai ușor de digerat decât usturoiul crud. Migdalele dau o notă crocantă și se combină perfect cu celelalte ingrediente.
Este un preparat care va reuși să vă surprindă plăcut și cu siguranță îl veți găti în fiecare weekend iar pentru a te bucura de arome autentice în acest sezon al anului, gătiți această rețetă de fasole verde cu usturoi copt!
Etapele de preparare
Puneți mai întâi usturoiul la copt, pentru că această etapă durează cel mai mult. Se încinge cuptorul la 200°C.
Se curăță câteva din straturile de foi care învelesc căpățâna de usturoi, se taie capătul și se presară ulei de măsline, sare și piper. Se învelesc căpățânile de usturoi în hârtie de copt și apoi în folie de aluminiu. Se pune pachetul în cuptor și se coace timp de 30 – 35 de minute, până când cățeii de usturoi se înmoaie și devin aurii. Trebuie lăsat să se răcească înainte de a fi folosit. Strângeți ușor între degete fiecare cățel și usturoiul va ieși ca o pastă, această metodă se poate folosi și pentru a prepara o piftie de pește.
Spălați fasolea și curățați-o de codițe. Puneți la fiert apă cu sare într-o oală. Când apa fierbe puneți păstăile. Fierbeți 6 – 7 minute sau mai mult dacă este necesar. Testați din când în când. Este important ca păstăile să fie fierte, dar să rămână ușor al-dente, să nu fie moi. Când păstăile au ajuns la consistența dorită se scurg și se pun într-un vas cu apă cu gheață pentru a opri procesul de gătire. După ce se răcesc complet se pun la scurs.
Prăjiți ușor fulgii de migdale într-o tigaie antiaderentă până când devin aurii.
Preparați un sos din usturoi copt, ulei de măsline, muștar, miere și oțet, sare și piper după gust. Gustați și mai adăugați, în funcție de gust, oțet, miere sau sare.
Amestecați păstăile cu migdalele prăjite, sosul de usturoi copt, și mărarul tocat mărunt. Se asezonează cu sare și piper, daca mai este cazul.
Salata de fasole verde cu usturoi copt poate fi păstrată câteva zile la frigider într-un vas închis.