Salata de cartofi copti in coaja, cea mai sanatoasa salata
Fibrele, potasiul, vitamina C si vitamina B6 din cartof, impreuna cu lipsa sa de colesterol, sustin sanatatea inimii. Cartofii contin cantitati semnificatve de fibre, care ajuta la scaderea valorii totale de colesterol din sange, scazand astfel riscul aparitiei bolilor de inima. Vitamina B6 previne acumularea unui compus cunoscut sub numele de homocisteina. Cand aceasta se acumuleaza in organism, poate afecta vasele de sange, provocand probleme cardiace.
Cartofii contin acid folic, care joaca un rol in repararea si sinteza ADN-ului, prevenind astfel formarea de celule canceroase din mutatiile ADN-ului. Aportul de fructe si legume din cartofi este asociat cu un risc scazut de aparitie al cancerului colorectal.
Pentru preparare, veti avea nevoie de:
6 cartofi albi mici
8 rosii cherry (sau 2 rosii mari)
1 ceapa rosie potrivita
patrunjel verde (sau marar)
coriandru macinat (dupa gust)
oregano (dupa gust)
busuioc (dupa gust)
sare de Himalaya (dupa gust)
2 lingurite ulei de masline
Spalati cartofii foarte bine cu un burete si apa curata, dupa care ii stergeti cu un prosop. Ii asezati pe o tava si ii introduceti in cuptorul preincalzit la o temperatura potrivita. (Ii mai verificati din cand in cand, eventual ii mai intoarceti.) Cand cartofii sunt gata rumeniti, ii scoateti din cuptor, ii lasati sa se raceasca, dupa care le curatati coaja si ii taiati feliute. Intr-un bol asezati cartofii, rosiile taiate in patru, ceapa taiata julien, patrunjelul, uleiul si restul ingredientelor. Se amesteca usor toate ingredientele si se savureaza.