Salata austriaca, o varianta sanatoasa pentru cei care adora cartofii
Salata aceasta este un preparat austriac de origine, cu mici influente mediteraneene, care poate constitui un fel principal pentru cina sau o savuroasa garnitura pentru masa de pranz. Este foarte potrivit pentru post sau vegetarieni, fiind necesara doar inlocuirea supei de pui cu una de legume.
Coaja de cartof te scapa de dureri
Coaja de cartof te scapa de dureri
Ingrediente: 600 g cartofi sfaramiciosi, 150 ml supa de vita (sau pui), 1/2 ceapa (mica), 2 linguri cu ulei de floarea-soarelui, 3 linguri cu ulei de masline, 1 lingura cu otet de vin alb (sau mere), 1 lingurita cu mustar, 1/2 lingurita cu piper negru macinat, 1/2 lingurita cu sare, 1/2 lingurita cu zahar, 100 g frunze de valeriana proaspata.
Mod de preparare: se fierb cartofii in coaja pana cand furculita patrunde usor, in medie 45 de minute. In acest timp se prepara vinegreta: se caleste ceapa in uleiul de floarea-soarelui doar 30 de secunde, pana se inmoaie un pic, dar mai pastreaza gustul de ceapa cruda. Se adauga supa de vita (sau pui) si se aduce la punctul de fierbere. Se adauga otetul si uleiul de masline. Se ia oala de pe foc, se adauga zaharul, piperul, sarea si mustarul si se amesteca pana se dizolva.
Cartofii fierbinti se curata de coaja, se taie cubulete si se pun intr-un bol. Se toarna vinegreta fierbinte (daca s-a racit intre timp, se aduce iar la punctul de fierbere) peste ei. Se amesteca usor, cu o lingura de lemn, pentru a nu se strivi cartofii. La inceput vor parea aposi, dar dupa un minut cartofii vor absorbi parte din vinegreta, si amestecul se va ingrosa, transformandu-se intr-un sos cremos. Se ajusteaza gustul cu sare. Se lasa la racit complet, apoi se asaza salata in boluri, iar langa ea se pune valeriana dupa bunul plac. Valeriana se stropeste din belsug cu ulei de masline. Se serveste la temperatura camerei.