Salariul pe care îl primește în România un muncitor din Sri Lanka: „Sunt plătiți mai bine decât românii”
În fiecare an, numărul muncitorilor din Sri Lanka, veniți să lucreze în țara noastră, devine tot mai mare, iar aceștia ajung să fie plătiți chiar mai bine decât românii.
Pentru muncitorii asiatici, România este o țară care le poate oferi condiții mai bune de trai, aceștia ajungând să câștige chiar mai mult decât angajații români.
Muncitorii din Sri Lanka vin aici să lucreze în număr mare
Astfel, în timp ce românii iau calea străinătății, muncitorii din Sri Lanka vin aici să lucreze în număr mare, fiind însoțiți, în majoritatea cazurilor, chiar și de familie.
Ei spun că angajatorii români le oferă un salariu dublu față de cel pe care îl câștigă în țara lor, fiind motivul pentru care tot mai mulți muncitori străini se stabilesc în țara noastră, fiind dispuși chiar să învețe limba română.
Hrană, casă și salariu
Un bărbat din Sri Lanka, pe nume Harshana, muncește de 5 ani în România. El a povestit pentru Antena 1 că are salariu de 4.000 de lei pe lună, la care se adaugă masa și cazarea.
„Cred că România e cea mai bună. Iau 4.000 de lei salariu, am masa şi cazarea asigurate. Îmi place aici”, a spus bărbatul.
Harshana știe deja limba română, motiv pentru care a și aplicat pentru rezidență permanentă. Și-a adus aici soția și copilul și spune că nu vrea să mai plece în altă țară. El este unul dintre cei 70 de angajaţi asiatici care lucrează la o firmă de producţie a cărnii.
„Muncesc mai mult decât românii”
Un exemplu la fel de bun este și Manis, din Nepal, care lucrează de 4 ani în România. Este angajat la o shaormerie, iar are numai cuvinte de laudă la adresa lui și a celorlalți angajați străini.
„Nepalezul îţi dă garanţie că vine la muncă, munceşte, este serios, devotat şi chiar se implică. Românii au început să dea chix, te lasă în jumătatea zilei, pleacă de la muncă”, a declarat patronul shaormeriei.
„Sunt plătiți mai bine decat românii pentru că muncesc mai mult decât românii. Ei sunt mult mai disponibili decât românii. Sunt străini care dacă legea ar permite, ar munci 25 de ore pe zi”, arată un specialist în piața muncii.