Salariul mediu net a crescut în luna iulie cu 14,8% față de aceeași perioadă din 2023! Care este diferența raportată la inflație?

de: Ciornei Paul
13:55, 12 sept. 2024

Salariul mediu net a crescut în luna iulie și a ajuns să fie de 5.242 lei, cu o diferență de 14,8% față de aceeași perioadă din 2023.

Chiar dacă salariul mediu a crescut în luna iulie a acestui an și pare că este în continuă creștere, cu cât a crescut acesta raportat la inflație? Chiar dacă adăugăm factorul inflației și puterea leului, salariul mediu net a crescut totuși cu 8,9% față de anul trecut.

Salariul mediu a crescut în luna iulie a acestui an

În luna iulie 2024, salariul mediu net în România a atins 5.242 lei (1.053 euro), marcând o creștere de 14,8% față de aceeași perioadă a anului precedent și o majorare de 1,3% (66 lei) comparativ cu iunie 2024, conform datelor publicate de INS. Ajustată la inflație, creșterea anuală a fost de 8,9%. Salariul mediu brut a ajuns la 8.580 lei, cu 100 lei (1,2%) mai mare decât în luna anterioară. Cele mai mari salarii medii nete au fost înregistrate în fabricarea produselor de cocserie și prelucrarea țițeiului (13.052 lei), iar cele mai mici în industria de confecții (3.054 lei).

Majoritatea domeniilor au înregistrat creșteri salariale, acestea fiind atribuite aplicării prevederilor legale, acordării de prime ocazionale (trimestriale, anuale sau pentru performanțe), ajutoare bănești și sume din profitul net. De asemenea, realizările de producție și contractele mai mari au contribuit la aceste majorări. Cele mai mari creșteri salariale au fost observate în fabricarea produselor de cocserie și a derivatelor din prelucrarea țițeiului (+25,2%) și transporturile aeriene (+18,4%). Alte creșteri notabile s-au situat între 7,5% și 9,5% în domenii precum depozitarea, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și extracția petrolului și gazelor naturale.

Unde s-au înregistrat scăderi salariale?

Cu toate acestea, au existat și scăderi salariale în anumite sectoare, cauzate de acordarea de prime în lunile anterioare sau de încasări mai mici. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în activitățile de editare (-19%) și în fabricarea produselor farmaceutice (-9,3%). Alte domenii afectate au fost fabricarea calculatoarelor, a echipamentelor electronice și telecomunicațiile, cu scăderi între 3% și 4,5%.

În sectorul bugetar, salariile au scăzut în învățământ (-4,3%), în special din cauza reducerii plăților suplimentare pentru orele lucrate, și în administrația publică (-0,4%). În schimb, sănătatea și asistența socială au înregistrat o ușoară creștere salarială de 0,2%. Indicele câștigului salarial real a fost de 100,7% în iulie față de iunie 2024, iar comparativ cu octombrie 1990, acesta a ajuns la 253,3%.

Chiar dacă salariul mediu a crescut în luna iulie a acestui an și pare că este în continuă creștere, cu cât a crescut acesta raportat la inflație? Chiar dacă adăugăm factorul inflației și puterea leului, salariul mediu net a crescut totuși cu 8,9% față de anul trecut.