Salariații aflați în concediu medical pot fi vizitați acasă de șef!

de: Mirela Gabriela Todosi
09:00, 30 oct. 2024

Salarații aflați în concediu medical pot fi vizitați acasă de șef! O companie din Viena a stârnit controverse anunțând că va verifica concediile medicale ale angajaților prin vizite la domiciliu. Iată cum va fi aplicată noua regulă și în ce situații angajații pot fi sancționați.

Salariații aflați în concediu medical pot fi vizitați acasă de șef!

O companie din Viena i-a anunțat pe angajați că va verifica toate concediile medicale ale personalului prin vizite la domiciliu. O astfel de lege a provocat îngrijorări în rândul angajaților și a ridicat întrebări juridice cu privire la drepturile și intimitatea acestora. Această inițiativă nu este unică. În vara anului 2024, Tesla a implementat vizite de verificare la angajații care s-au învoit medical, după ce peste 15% dintre aceștia s-au îmbolnăvit simultan.

În Austria, legislația prevede că angajatorii nu au permisiunea de a efectua verificări directe la domiciliul angajaților. Însă, dacă o vizită de control este inițiată de Casa de Asigurări de Sănătate din Austria (ÖGK), angajații sunt obligați să coopereze. În cazul unei absențe la domiciliu, ÖGK lasă un aviz prin care solicită angajatului să se prezinte pentru o evaluare medicală în următoarea zi lucrătoare.

O altă lege care a stârnit controverse este aceea care se referă la angajații care își supraveghează colegii de muncă. Angajații care semnalează probleme la locul de muncă comise de către alți colegi vor avea salariul mărit cu 12,5%. Aceștia vor fi recompensați dacă sesizează ilegalitățile făcute de colegii de muncă. Banii se dau acelor colegi care descoperă fapte de corupție, șpăgi luate sau date de către colegi. Noua lege aflată deocamdată în dezbatere are șanse să fie aprobată. Aceasta a stârnit deja discuții aprinse în rândul cetățenilor. Legea se va aplica doar pentru câteva categorii de angajați.

Afecțiunea pentru care nu se acordă concediu medical

O nouă afecțiune face ravagii în rândul salariaților români și nu numai. Este vorba despre burnout, care nu este recunoscut ca afecțiune profesională. Burnout-ul este o stare de epuizare fizică, emoțională și mentală, care apare din cauza stresului prelungit, mai ales în contextul muncii. Deși în România este o ,,epidemie” de burnout în rândul salariaților români, legea nu pevede ca aceștia să aibă concediu medical pentru această afecțiune. Legislația obligă angajatorii să asigure un mediu de lucru sigur din punct de vedere fizic și emoțional, conform Codului Muncii, însă angajatorii nu sunt obligați să acorde concediu medical.

Cazurile de burnout au înregistrat o creştere masivă în contextul pandemiei de COVID-19 şi a izbucnirii războiului dintre Rusia şi Ucraina, iar România ocupă poziţii îngrijorătoare în clasamentele referitoare la stres. În România, stresul profesional nu este încă reglementat în prevederile privind sănătatea şi securitatea în muncă.

Conform specialiştilor, recuperarea după burnout poate fi un proces complex şi de durată pentru că afectează performanța la locul de muncă. Aproximativ 48% dintre români se simt suprasolicitaţi la muncă, iar 38% sunt afectaţi de burnout. Printre simptomele frecvente se numără oboseala (36%), iritabilitatea (32%), incapacitatea de a se relaxa acasă (30%) şi timpul redus petrecut cu familia (32%). În ultimii 2 ani, tot mai mulți angajați se confruntă cu o problemă la locul de muncă. Este vorba despre afecțiunea numită burnout, însă nu este recunoscută ca afecțiune profesională și nu se acordă concediu medical.

În Austria, angajații care și-au luat concediu medical ar putea fi verificați de șef la domiciliu. Rămâne de văzut dacă această inițiativă va intra în vigoare și se va aplica în toată țara.