Sacul conjunctival: Cum să scapi rapid de conjunctivită
Sacul conjunctival reprezintă zona delimitată de pliul către exterior și reprezintă astfel o cavitate înconjurată de conjunctivă. Acesta se formează atât pe partea superioară, cât și pe cea inferioară pleoapă. Datorită capacității sale bune de resorbție, sacul conjunctival inferior poate fi utilizat pentru a introduce medicamente în ochi.
Sacul conjunctival are mai multe funcții care protejează ochiul. Astfel, acesta asigură faptul că globul ocular rămâne mobil, deoarece nu este fixat de alte structuri anatomice.
În plus, sacul conjunctival permite ambelor straturi ale conjunctivei, pleoapei și conjunctivei bulbului să se deplaseze cu ajutorul unui strat de frotiu de lichid lacrimal.
Mai mult, sacul conjunctival oferă climatul perfect pentru acumularea limfocitelor. Acestea sunt ajutoare de apărare ale sistemului imunitar, care asigură că ochiul nu se îmbolnăvește atât de des și este mai puțin susceptibil la infecție.
Afecțiuni ale sacului conjunctival
Inflamarea sacului conjunctival este cauzată de obicei de conjunctivită. Aceasta infecție face conjunctiva să devină roșie, dureroasă și apoasă, ceea ce poate determina umflarea sacului conjunctival.
O inflamare a sacului conjunctival poate fi cauzată și de suprasolicitarea ochiului. Aceasta este cauzată în principal de lucrul aproape de ochi atunci când nu i se permite să facă o pauză sau de lipsa somnului.
De asemenea, probleme pot să apară și în urma inflamării glandei sebacee, situată la marginea interioară a pleoapei și pe conjunctivă.
În cazul în care infecția reapare aceasta denotă o slăbire sistemului imunitar, care ar trebui examinat mai atent de către un medic.
Chalazionul este o inflamație cronică a glandelor sebacee Meibomius, prezente la nivelul pleoapei și care au rolul de a lubrifia suprafața oculară. Această inflamație apare sub forma unei umflături mici, roșie, similară cu cea provocată de ulcior. Însă, spre deosebire de ulcior, care este provocat de o infecție bacteriană instalată la baza genelor, chalazionul se poate dezvolta pe pleoapa inferioară sau superioară, la un singur ochi sau la ambii, și nu provoacă durere.
Chalazionul apare atunci când terminația unei glande care produce uleiuri naturale (sebacee) este obstrucționată. În astfel de cazuri, uleiul este blocat în glandă, iar pleoapa se umflă.
Tratamentul se face prin masarea zonei pentru ca secreția congestionată să se scurgă. Dacă acest lucru nu funcționează, chalazionul este deschis chirurgical și eliminat.
După tratament, boala se vindecă de obicei fără a lăsa reziduuri. Măsurile preventive includ în principal curățarea mâinilor înainte de atingerea ochiului. Aceasta este singura modalitate de a preveni răspândirea bacterii în acest spațiu protejat. Puteți găsi mai multe informații despre acest subiect la: grăunte de orz.
Sacul conjunctival: Tratament pentru conjunctivită
Conjunctivita apare cel mai adesea din cauza infecțiilor cu virusuri sau bacterii, factorii de mediu poluanți sau alergeni, precum șampoane, farduri, polen sau praf.
Simptomele conjunctivitei diferă în funcție de gardul de inflamație al conjunctivei. Astfel, poate fi vorba despre înroșirea mucoasei conjunctivale, mâncărime, lăcrimarea în exces, arsuri conjunctivale, vedere neclară sau secreție alb-gălbuie la nivelul ochiului.
Pentru tratarea conjunctivitei se recomandă consult medical de specialitate. În mod obișnuit conjunctivita se tratează cu antibiotice sub formă de picături oculare, unguent sau pastile.