S-au întors în țară pentru a-și deschide afaceri, însă nu s-au așteptat la această lovitură. Tânăr fermier: „Muncim acum în străinătate ca să ne plătim datoriile făcute în țară pe baza unor promisiuni”
Tinerii din Iași care au muncit ani grei în țările din Europa și s-au reîntors în România cu mari speranțe au fost din nou nevoiți să plece în afara țării. Autoritățile i-au alungat în străinătate, spun tinerii, pentru că voiau să-și deschidă afaceri.
„Am fost amăgiți de vorbele lor”, susține un ieșean.
În această situație nefericită se află sute de persoane din toată țara care au depus proiecte pe măsura tinerilor fermieri pentru a obține fonduri europene și nu au mai primit banii. Aceștia au cheltuit sume extraordinar de mari pentru potențialul lor financiar după ce li s-a promis că vor fi recuperați prin accesarea fondurilor europene. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar acum mulți dintre cei care se visau tineri fermieri în România lucrează în străinătate pentru a plăti datoriile.
În urmă cu trei ani, Mihai C, din comuna Andrieșeni, a decis să se întoarcă în țară după ce a lucrat în domeniul construcțiilor timp de 6 ani. A economisit câțiva bănuți și, auzind că se dau fonduri europene pentru tinerii fermieri și el se încadra pentru a depune proiectul, a decis să își încerce norocul. A făcut un împrumut de 10.000 de euro la bancă, a mai pus încă 10.000 de euro din buzunar pentru a lua cele impuse în proiectul de finanțare și după ce a depus cererea a așteptat răspunsul din partea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
„Voiam să fiu un mic fermier”
Acesta a venit abia după aproape un an de așteptare.
„Nici nu mă gândeam că nu iau banii. Toată lumea îmi spunea că nu e o problemă cu ce am făcut, sigur iau 40.000 de euro. Eu voiam să fac agricultură, să îmi iau un utilaj, să mai cumpăr niște teren. Să fiu un mic fermier, cum s-ar spune. Dar când am auzit că sunt eligibil, dar fără finanțare, ceva nu mi-a sunat bine. Adică am un proiect bun, totul era perfect, dar nu iau banii. Cum vine asta? Mi s-a transmis că pot să mai aștept să se aloce noi fonduri, să depun din nou proiect. Dar eu puteam să mai aștept un an? „, a spus Mihai C.
„Muncim ca să plătim datoriile”
La scurt timp după ce a primit aceste vești a decis să plece din nou în străinătate.
„Am plecat cu soția în Irlanda. Eu sunt șofer, ea cameristă. Avem vreo câteva luni de muncă. Sperăm să plătim tot ce am cheltuit, datorii, anul acesta. Muncim acum în străinătate ca să ne plătim datoriile făcute pe baza unor promisiuni”, mai spune Mihai C.
În situația lui sunt mulți tineri care s-au întors în locurile natale plini de speranță, au cheltuit sume importante de bani în proiectele pe care le-au pus la punct pentru a-și deschide afaceri cu fonduri europene și au rămas păgubiți și cu datorii la bănci.
„Ne gândim să închidem firma”
Veronica Câmpeanu, din comuna Balș, este o altă tânără din Iași care a muncit 15 ani în Italia și după ce s-a reîntors în Iași a trecut prin aceeași experiență neplăcută. Acum ea lucrează în Germania alături de soțul său.
„Suntem plecați de vreo două luni. Deocamdată e bine, lucrăm la un abator, la un patron român. Ne gândim să închidem firma, să închidem tot ce am deschis când am depus proiectul. Sperăm să plătim toate datoriile. Noi am cheltuit 20.000 de euro ca să facem totul perfect. Dar acum am rămas cu datoriile”, spune Veronica Câmpeanu.
Noi proiecte pentru obținerea banilor europeni
Atât ea, cât și alți 11 ieșeni și 194 de tineri fermieri din toate comunele din țară, care au depus proiectele la nivel național (în total 206 proiecte neselectate pentru finanțare) nu mai pot depune din nou aceste proiecte în noua sesiune de finanțare. Motivul: au depășit termenul de doi ani de la instalarea tânărului fermier. Dacă vor să obțină fondurile nerambursabile trebuie să cheltuie alți bani cu proiecte noi și să le depună la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Reprezentanții instituției spun că aceste reguli nu pot fi schimbate.