S-au finalizat lucrările la Stația de Fluide Medicale aflată în administrarea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și care deservește și Spitalul de Boli Infecțioase Sf. Parascheva Iași

de: BZI.ro
14:27, 07 feb. 2021

Costel Alexe, președintele Consiliului Judeţean Iași anunţa, într-o postare publicată pe o reţea de socizare faptul că s-au finalizat lucrările la Stația de Fluide Medicale aflată în administrarea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și care deservește și Spitalul de Boli Infecțioase Sf. Parascheva Iași.

Stația de Fluide a fost supusă unui proces de reparaţie care s-a datorat ca urmare a exploatării sale pe timpul pandemiei peste parametrii proiectaţi.

Anunţul făcut de Costel Alexe pe reţelele de socializare:

Mă bucur să vă anunț că astăzi s-au finalizat lucrările la Stația de Fluide Medicale aflată în administrarea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și care deservește și Spitalul de Boli Infecțioase Sf. Parascheva Iași.

Aceasta a fost supusă unui proces de reparație exhaustivă ca urmare a exploatării sale pe timpul pandemiei peste parametrii proiectați și a utilizării în regim continuu, peste capacitatea de producție (necesarul de Oxigen pentru cele 2 spitale ajungând în unele momente și la 70 Nmc/h, față de o capacitate proiectată inițial de max 36 Nmc/h).

Consiliul Județean Iași a aprobat la finalul anului trecut suplimentarea bugetului spitalului cu credit de angajament pentru reparații în valoare de 424.413,61 lei, reparații ce au constat în înlocuirea materialului filtrant, repararea boosterelor și a compresoarelor, înlocuirea reductoarelor de presiune mare și medie, precum și achiziționarea unor kituri de reparație a compresoarelor de rezervă.

A mai fost achiziționat un booster de ridicare a presiunii oxigenului în tancul de distribuție de 2000 litri.

Lucrările au decurs fără probleme și fără a perturba activitatea medicală a celor două spitale.
În subsidiar, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie a închiriat încă un compresor (al treilea) pentru a fi utilizat în cazul unei avarii la cele 2 compresoare ale stației sau în ajutorul acestora în cazul în care debitul va fi nevoit să fie crescut din nou.

După măsurătorile preliminare realizate în data de 5 Februarie 2020, debitul stației de fluide medicale este de 40-41 Nmc/h. De aceea, este necesară în continuare mărirea capacitații stației de fluide medicale pentru a ne asigura că, la o nouă necesitate de debite mari de O2 pentru cele două spitale, nu va mai fi necesar a se utiliza sursa de rezervă.

Atât Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, cât și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași, pe tot parcursul pandemiei au făcut eforturi pentru a asigura condițiile optime de tratament pentru bolnavii COVID19 pozitivi și au gestionat problemele legate de funcționalitatea în regim de exploatare peste parametrii construiți a stației de fluide medicale pentru că niciun bolnav să nu aibă de suferit și actul medical să rămână la standardul clinic de asistență medicală universitară.
Felicit conducerile celor două spitale pentru efortul lor continuu și le asigur de întreg suportul nostru pe viitor pentru proiectele de modernizare și dezvoltare.