S-a votat anularea pe viaţă a permisului de conducere dacă șoferul a provocat un accident soldat cu pierderi de vieţi

de: Pruna Gabriela
21:39, 05 feb. 2024

Senatul a adoptat tacit, luni, un proiect iniţiat de deputaţi PNL, care propune anularea pe viaţă a permisului conducătorului auto dacă acesta a provocat un accident soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, conform Agerpres.

„Pe lângă propunerea legislativă prin care am propus înăsprirea pedepselor pentru persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau droguri şi provoacă accidente rutiere grave, soldate cu pierderea de vieţi omeneşti, propun şi înăsprirea Codului rutier.

Astfel, în cazul unui accident soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, provocat de un şofer aflat sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, actuala propunere legislativă propune anularea permisului conducătorului auto pe viaţă a proiectului.

În cazul în care titularul permisului de conducere a comis fapta regăsită în art. 192 alin. (1) din Codul penal, săvârşită în condiţiile prevăzute de art. 336, pedeapsa este interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viaţă”, aflăm din expunerea de motive.

Propunerea legislativă iniţiată pentru modificarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost transmis Camerei Deputaţilor pentru dezbatere, în calitate de for decizional în acest caz.

Numărul accidentelor rutiere, în scădere la nivelul României, în 2023

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a comunicat că în anul 2023 au avut loc accidente rutiere pe drumurile din țară, soldate cu peste 1.540 de decese și aproximativ 3.550 de persoane rănite.

Față de anul 2022, s-a înregistrat o scădere de 190 de accidente rutiere, 88 de decese și 160 de persoane rănite grav în anul 2023, conform informațiilor furnizate de sursa citată. Aceasta adaugă că, pentru a spori siguranța rutieră la nivel național, structurile de poliție rutieră au efectuat 58.385 de acțiuni, în creștere cu 4.624 în comparație cu anul 2022 (+8,6%).

În cursul anului 2023, Inspectoratul menționează că au fost confiscate un total de 225.887 de permise de conducere. Dintre acestea, 16.780 au fost retrase în urma constatării contravenției de conducere sub influența băuturilor alcoolice.

În același context, au fost raportate 8.368 de infracțiuni asociate conducerii vehiculelor sub influența alcoolului, însumând astfel 25.148 de fapte de încălcare a legislației privind consumul de alcool.