S-a terminat distracția pentru șmecherii cu ATV-uri! Toalete și apă curentă pe traseele din pădurile ieșene. Turiștii sunt atacați de șacali și mistreți – FOTO
În pădurile din apropierea municipiului Iași au apărut noi trasee turistice frecventate de pasionații de natură și ciclism. Potrivit specialiștilor Direcției Silvice Iași, se fac demersuri pentru ca în aceste zone frecventate în anul precedent de mii de persoane să fie amenajate spații de campare și trasee marcate. În Pădurea Bârnova sunt 7 noi trasee turistice apărute în anul precedent, dar care trebuie avizate de autoritățile competente
Numărul persoanelor care au căutat trasee turistice noi, în pădurile din apropiere de municipiul Iași, a crescut în anul 2020, pe fondul pandemiei COVID-19. Potrivit lui Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași, specialiștii din cadrul instituției au amenajat câteva trasee, însă acestea trebuie avizate de instituțiile abilitate.
„Avem multe obiective turistice, schituri, monumente, și e păcat să nu avem astfel de trasee pentru turiștii care merg în pădure la sfârșit de săptămână. Aceste trasee trebuie avizate, omologate. Am făcut primii pași în acest sens privind amenajarea traseelor turistice. Doritorii pasionați de munte au făcut astfel de trasee. În toamnă, prin eforturile noastre, am reîmprospătat anumite zone, unde populația mergea în weekend. E vorba de Bârnova, Păun. Sunt vreo 7 trasee, marcate, dar nu sunt omologate. Trebuie supravegheate, iar noi, personalul silvic, nu putem face tot timpul asta.
Când sunt astfel de acțiuni organizate, putem să mobilizăm personalul, dar este și pentru noi un efort mare. Traseele acestea nu străbat doar fondul forestier administrat de noi, ci trec prin pășuni, livezi, de aceea trebuie să fie locuri de informare, pot fi făcute locuri de campare cu autoritățile locale. Să zicem că plecăm din Bârnova, ajungem la Dobrovăț, acolo să fie un loc de campare, amenajat cu toalete, apă curentă. De acolo să se poată pleca la Poiana cu Schit la Hadâmbu, de aici la Mădârjac, la Rezervația Frumușica”, susține Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.
În Iași au apărut noi trasee turistice, în pădurea Bârnova fiind amenajate 7 astfel de zone
Specialistul susține că numărul celor care frecventează astfel de zone a crescut în ultimul an datorită pandemiei COVID-19, iar atât organizațiile de mediu, cât și autoritățile locale au făcut primii pași pentru amenajarea acestor zone, ca turiștii să poată fi în siguranță.
„Tot timpul am lăsat persoanele să circule prin pădure, doar că trebuie respectate niște reguli. Unde sunt niște întruniri organizate, putem să acordăm asistență tehnică, să prezentăm traseele unde nu este periculos pentru turiști. Mi se pare normal ca populația, la sfârșit de săptămână, să plece din oraș, să respire aer curat, de pădure. Suntem în discuții cu autoritățile locale pentru amenajarea unor astfel de zone, datorită cererii și fluxului mare de cetățeni, să stabilim niște trasee, circuite, pe unde populația să se deplaseze în siguranță. Această activitate trebuie monitorizată, asistată, pentru deplasarea în siguranță, așa cum este în zona de munte.
Toată lumea poate să se plimbe prin pădure, dar trebuie prevenite situații grave. Mai nou au apărut șacalii, pot să atace oamenii, sau un mistreț rănit. Nu putem ști, de aceea trebuie prevenite astfel de situații. Dacă s-a întâmplat un accident, să se poată interveni pentru asistență medicală, pe linia aceasta de intervenție. Să se cunoască terenul, să aibă cei care intervin niște dotări corespunzătoare, prin accesarea de fonduri europene. La Pădurea Repedea-Bârnova cu siguranță vom putea amenaja trasee turistice în viitorul apropiat. De exemplu, primăria Miroslava vrea să amenajeze, cu fonduri europene, un traseu în zona Uricani, o potecă construită numai din lemn, astfel că cei care circulă pe acolo nu distrug natura”, mai spune Gabriel Doncean.
Gabriel Doncean, despre SUMAL 2.0: „În momentul în care transportul nu a fost confirmat la destinație, el apare în server ca fiind un transport ilegal”
Directorul instituției a discutat în cadrul unei ediții BZI LIVE despre faptul că a crescut numărul persoanelor care circulă cu ATV-urile în pădurile din Iași și sunt prinse că încalcă legea.
„Avem o sumedenie de fapte cu oameni care nu vor să înțeleagă, să respecte legislația, să poată circula în anumite zone. Sunt tot felul de persoane care se cred mai presus de lege. Merg prin pădure, dau numerele jos de la ATV-uri, poartă cagule, ochelari, nu poți să-i identifici. Dar avem și noi metodele noastre și reușim să aflăm cine sunt și facem acțiuni pentru descurajarea acestor activități care pot constitui infracțiuni”, mai spune Gabriel Doncean, care explică și cum funcționează SUMAL 2.0 (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos), lansat pe data de 1 februarie 2021.
„Îți spune exact unde este lemnul, unde a ajuns. Transportatorul este obligat să facă 4 fotografii a mijlocului de transport, care le trimite în baza de date a SUMAL pentru transportul respectiv. Se face fotografie din față, din lateral, din spate, în așa fel încât să se vadă și încărcătura de masă lemnoasă, număr de înmatriculare. Trebuie să fotografieze și kilometrajul de la mașină, înainte de pleca. Trimise în server toate aceste date, poate să înceapă transportul. Automat, aplicația, de aceea se cere ca telefoanele să fie cu Android A8, vede totul prin GPS, unde s-a dus și ce a făcut cu transportul respectiv.
Trebuie să aibă o destinație clară transportatorul. El trebuie să predea, la destinatar, avizul prin Bluetooth, se confirmă primirea avizului, totodată se face recepția de masă lemnoasă. În momentul în care transportul nu a ajuns în timpul util și avizul nu a fost confirmat la destinație, el apare în server ca fiind un transport ilegal, ori a ajuns la altă destinație”, susține Gabriel Doncean.
Direcția Silvică a aplicat amenzi în valoare de 120.000 de lei și s-au constituit 68 de infracțiuni în anul 2020.