S-a scumpit vinul! Producătorii din Iași spun că au crescut costurile de producție. „Abia am reușit să ținem ritmul cu cheltuielile”

de: Raluca COSTIN
02:00, 16 mart. 2023

S-a scumpit vinul comercializat în Iași, cu procente cuprinse între 10 și 30 la sută. Producătorii din domeniul viticol spun că au crescut cheltuielile și costurile de producție. Cele mai mari creșteri sunt la materia primă, precum sticle, cutii sau etichete

Prețul la vinurile vândute în Iași au crescut în ultimul an. Producătorii din județ susțin că abia au reușit să țină pasul cu cheltuielile, de aceea a fost nevoie de o majorare a prețului final al produsului. În fabricile de vin se utilează inoxul, care este foarte scump, au crescute tarifele la gaze și s-au majorat prețurile la materialele auxiliare, precum etichetele, cutiile şi sticlele în care este depozitat produsul finit. Astfel, dopul de plută la vinul îmbuteliat era 3 lei, acum fiind 4 lei, iar sticlele care se vindeau cu 50 de bani sunt 1,5 lei.

„La buteliile de sticlă e o creștere de 100 la sută. Nu mai spun de energie, motorină, toate prețurile au crescut. Am mărit și noi pentru că nu mai reușeam să ținem ritmul cu toate cheltuielile. Am mărit treptat, cu 3 la sută, 5 la sută. Comparativ cu ianuarie, anul trecut, avem o creștere a prețului cu 30 la sută. La vânzări avem o ușoară scădere, dar recuperăm lunile următoare, de sărbători, când de obicei cresc vânzările”, susține Constantin Deleanu, președintele Cotnari SA.

S-a scumpit vinul vândut în Iași

Producătorii de vinuri din Iași mai spun că o mare parte din clienți s-au orientat spre magazinele unde se comercializează aceste produse, iar comenzi online fac doar dacă au nevoie de o cantitate mai mare. Mai mult, e nevoie de investiții pentru a păstra clienții vechi și a aduce alții noi.

„S-au scumpit un pic vinurile din cauza facturilor la energie, mai ales. Noi vindem foarte bine vinurile din magazinele noastre, din Cotnari și Iași. Mai avem și magazinul mobil de pe Bulevardul Ștefan cel Mare. De obicei, în această perioadă a anului, vânzările sunt puțin mai reduse, dar vin și perioadele mai aglomerate. Noi facem o vinotecă unde o să avem mai multe vinuri vechi, de colecție, din zona Cotnari”, susține Cătălin Vărzari, fondatorul Crama Vărzari.

Din cauza lipsei zilierilor, producătorii au căutat diverse soluții pentru a menține afacerile.

Clienții preferă vinurile seci sau demiseci

Preferințele clienților în materie de vinuri s-au schimbat în ultimii ani, preferând vinurile demiseci sau seci în detrimentul celor demidulci care erau căutate în anii precedenți.

„Au crescut prețurile, dar nu cu mult. Tot am așteptat să nu scumpim, dar prețurile au crescut la toate. Pentru un vin care se vindea cu 11 lei și acum e 12 lei nu e o diferență mare. Vânzările merg binișor. Cei care au cumpărat și știu de calitatea vinului de la noi vin, de obicei, în magazin. Noi vindem bine Busuioaca de Bohotin, vinul din gama Zurzur, Poem și a prins bine gama Simbol, cu vinuri seci, precum Tămâioasă, Sauvignon Blanc.

Piața noastră era una a vinurilor demidulci, dar a prins bine varianta Tămâioasă demisec. Începe lumea să știe cum să bea un vin bun. Dacă e un vin bun, să fie de calitate. Cam acesta e principiul pe care merg clienții. Pe piață sunt vinuri bune, iar calitatea a crescut foarte mult”, susține Ilie Ciomaga, oenolog în cadrul companiei Domeniile Bohotin – Casa de vinuri Bucium.

Nemții sunt principalii clienți din străinătate.

S-a scumpit vinul în ultimul an, însă, dacă nu va scădea inflația și vor continua scumpirile în alte domenii care au legătură cu cel viticol, prețurile ar putea crește din nou.