S-a schimbat legea. Șapte ani de închisoare pentru șoferii care încalcă o regulă esenţială
După ce s-s hotărât să se schimbe legea, acum şoferii care schimbă poziția mașinii după un accident grav, cu victime, riscă 7 ani de închisoare. Decizia a fost luată de judecătorii Curţii Supreme, în urma tragediei din judeţul Ialomiţa, din anul 2015, unde un bărbat aflat pe bicicletă a murit după ce a fost lovit de o maşină. La momentul respeciv, şoferul a şters urmele şi a primit astfel o pedeapsă mai mică.
După 7 ani de la accidentul mortal, şoferul a mai primit încă doi ani de închisoare.
Ani grei de închisoare pentru şoferii ce încalcă această regulă
Judecătorii Curţii Supreme au schimbat legea şi acum şoferii ce o încalcă riscă cel puţin 7 ani de închisoare. Decizia vine după ce s-a estimat că două mii de persoane mor anual pe şosele şi aproape tot atâţia vinovaţi sunt în libertate, după ani întregi de procese şi sentinţe de cele mai multe ori umilitoare pentru familiile victimelor.
Aşa că acum, la 7 ani de la tragedia din Ialomiţa, acolo unde un biciclist a fost lovit mortal de un şofer care şi-a ascuns apoi urmele, judecătorii Curţii Supreme au decis să schimbe legea. Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât în cele din urmă că este considerată faptă penală actul de a muta o mașină de la locul accidentului fără acordul polițiștilor. Aşadar, șoferii care nu vor respecta legea se pot alege cu până la 7 ani buni de închisoare.
”În momentul în care ai o traiectorie a maşinii şi tu îi modifici traiectoria după impact, în urma măsurătorilor poți ieși nevinovat iar persoana care a decedat să fie găsită vinovată. Motiv pentru care infracțiunea este și de pericol dar și de zădărnicire în înfăptuirea justiției. Pentru că odată ce ai modificat urmele accidentului bineînțeles că poliția și anchetatorii, experții care sunt chemați să răspundă unor asemenea întrebări, nu își mai pot da seama de anumite aspecte”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.
De altfel, în urma mai multor plângeri legate de încălcarea delimitării pentru benzile unice pentru transport în comun, Poliția Locală Iași impune măsuri noi,
Tensiunea de la locul accidentului
De asemenea, Daniel Zontea, polițist rutier la Biroul Rutier Brașov a precizat că de cele mai multe ori, acest impuls de a muta maşina după un accident se datorează şi presiunii exercitate de claxoanele din spate, prin care şoferul implicat este presat să îşi mute autovehiculul. Astfel că, se creează o mare stare de tensiune, pe lângă faptul că a fost implicat într-un accident rutier.
”Este clar un şoc pentru el, peste asta mai vine şi presiunea celorlalţi participanţi la trafic care îl îndeamnă să-şi mute maşina, că nu este mare lucru. Nu, el trebuie să rămână pe aceeaşi poziţie iar mutarea se va face doar după ce organele de poliţie prezente fac cercetarea la faţa locului şi dispun şi mutarea autovehiculelor”, a explicat și Daniel Zontea, polițist rutier la Biroul Rutier Brașov.
Totodată, aceeași legislație se aplică și în Turcia, Grecia și Bulgaria.
Într-un context asemănător, amintim că Guvernul român a anunțat de curând că valoarea punctului de amendă rămâne 145 de lei pe parcursul anului 2022, după decizia statului de a nu-l mai crește la 255 de lei, de vreme ce în Codul Rutier pe 2022 se precizează că punctul de amendă reprezintă 10% din salariul brut pe economie al șoferului.
Așadar, după noua lege promulgată de judecătorii Curții Supreme, șoferii riscă ani grei de închisoare dacă fac modificări la locul accidentului.