S-a publicat lista cu firmele din Iași care iau fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor din domeniul non-agricol

de: Raluca Costin
02:00, 25 iul. 2022

Lista cu firmele din Iași care iau fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor din domeniul non-agricol a fost publicată pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Ieșenii investesc fonduri nerambursabile în valoare de 360.000 de euro

O nouă listă cu firmele acceptate la finanțare, din Iași, a fost publicată pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Ieșenii au depus cererile de finanțare în submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități non-agricole. Din cele 22 de proiecte depuse din Iași au fost aprobate jumătate, ultima listă cu antreprenorii eligibili fiind publicată pe site-ul AFIR. Finanțarea nerambursabilă o primesc ieșenii care au cabinete medicale în mediul rural și care vor să deschidă ateliere pentru fabricarea lemnului și pentru producția de mobilă.

Solicitanții eligibili pentru sprijinul financiar din Iași sunt micro-întreprinderile și întreprinderile non-agricole existente și nou-înființate, adică start-up-urile din mediul rural. Altă categorie de beneficiari eligibili sunt fermierii sau membrii unor gospodării agricole, autorizați cu statut minim pe PFA (n.r. – persoană fizică autorizată), care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în zona rurală, în cadrul întreprinderii deja existente, încadrabile în micro-întreprinderi și întreprinderi mici. Excepție fac persoanelor fizice neautorizate. Activitățile eligibile la finanțare sunt cele de producție, meșteșugărești și de servicii.

O nouă listă cu firmele din Iași care iau fonduri europene, publicată pe site-ul AFIR

SC Dent Oxygene, din satul Hlincea, comuna Ciurea, va primi de la AFIR fonduri nerambursabile în valoare de 60.000 de euro. Data Construcții Lemn SRL, din Tomești, a depus un proiect eligibil în valoare 60.000 de euro, iar Bio Met Conf SRL va primi 60.000 de euro pentru înființarea unei secții de fabricare a utilajelor pentru prepararea hranei animalelor. De asemenea, GreenTech Instal SRL primește tot 60.000 de euro pentru achiziția de echipamente în Tomești, iar patronul SC Agec SRL va investi în producția de mobilă, tot în Tomești.

O altă companie care a avut proiect eligibil la finanțare în submăsura 6.4 este Roterm Asistență SRL care investește 120.000 de euro în dezvoltarea activității, prin achiziția de echipamente în comuna Stolniceni Prăjescu. La nivel național, au fost aprobate 276 de proiecte în valoare de 44 de milioane de euro. Fondurile europene alocate submăsurilor 6.4 și 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități non-agricole în zone rurale s-au epuizat în 5 zile de la deschiderea aplicației pentru înscrieri.

Se dau bani europeni pentru înființarea grupurilor de producători

Ieșenii care vor să înființeze grupuri de producători cu fonduri europene pot depune cererile pe site-ul AFIR. Ieșenii pot accesa sprijinul public nerambursabil acordat prin submăsura 9.1, însă nu poate să depășească 10 la sută din valoarea producției comercializate în primii 5 ani de la recunoaștere respectivului grup. De asemenea, prin această linie de finanțare, grupurile de producători pot primi finanțare de până la 100.000 de euro/an. Sprijinul este plătit în tranșe anuale, fiind acordat în baza unui plan de afaceri necesar pentru atingerea obiectivelor propuse, pentru o perioadă care nu poate depăși 5 ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut.

O nouă listă cu firmele din Iași care iau fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural va fi publicată pe site-ul AFIR în luna august 2022.