S-a oferit voluntar să testeze vaccinul anti-COVID-19 și a murit! Compania producătoare a anunțat că testul va continua
Autoritatea de sănătate publică din Brazilia, ANVISA, a anunţat miercuri că un voluntar într-un test clinic al vaccinului pentru COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca şi de universitatea Oxford a murit, dar a precizat că testul va continua, relatează Reuters.
Universitatea Oxford a confirmat planul de a continua testul, afirmând într-un comunicat că, după o evaluare minuţioasă, „nu există preocupări privind siguranţa testului clinic”. Ziarul brazilian O Globo relatează că voluntarul a primit un placebo şi nu vaccinul testat, citând surse neprecizate, informează Agerpres.
ANVISA nu a furnizat alte detalii, invocând confidenţialitatea medicală a datelor celor implicaţi în test. La rândul său, AstraZeneca a refuzat să comenteze într-o primă fază.
Universitatea federală din Sao Paulo, care ajută la coordonarea testelor clinice de fază a 3-a în Brazilia, a menţionat că voluntarul care a murit era brazilian, fără a furniza alte informaţii.
În acelaşi timp, cotaţia acţiunilor AstraZeneca a scăzut cu 1,7%.
Guvernul federal s-a oferit să cumpere vaccinul britanic
Guvernul federal vrea să cumpere vaccinul britanic şi să-l producă în centrul său de cercetare biomedicală din Rio de Janeiro FioCruz, în timp ce un vaccin concurent al companiei chineze Sinovac Biotech Ltd este testat de Institutul de cercetare Butantan din Sao Paulo.
Brazilia a înregistrat al doilea cel mai grav bilanţ al pandemiei de COVID-19, cu peste 154.000 de persoane care şi-au pierdut viaţa, după SUA. Brazilia este pe locul al treilea din punctul de vedere al numărului de cazuri, 5,2 milioane, după SUA şi India.
Marea Britanie va efectua cercetări pe zeci de oameni care vor fi infectaţi deliberat cu COVID-19
Marea Britanie face eforturi pentru a fi prima națiune care efectuează studii de infectare umană” în care până la 90 de persoane sănătoase vor fi expuse în mod deliberat la Covid.
Studiile, care ar putea începe în ianuarie, au ca scop accelerarea cursei pentru obținerea unui vaccin Covid-19. Guvernul acordă 33,6 milioane de lire sterline pentru lucrările inovatoare. Siguranța va fi o prioritate numărul unu, insistă experții. Planurile vor avea nevoie de aprobare etică și semnare de la autoritățile de reglementare înainte ca acestea să poată continua.
Studiile de infectare umană oferă o modalitate mai rapidă de a testa vaccinurile
Studiile de infectare umană oferă o modalitate mai rapidă de a testa vaccinurile, deoarece nu trebuie să așteptați ca oamenii să fie expuși la o boală în mod natural. Cercetătorii ar folosi mai întâi doze controlate de virus pandemic pentru a descoperi care este cea mai mică cantitate care poate provoca infecția Covid la voluntarii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani. Acești cobai umani, care vor fi infectați cu virusul prin nas și monitorizați non-stop, au cel mai scăzut risc de rău din cauza vârstei lor tinere și a sănătății lor bune. Apoi, oamenii de știință ar putea testa dacă un vaccin Covid previne infecția.
Cercetătorul principal al proiectului, dr. Chris Chiu, de la Imperial College din Londra, a declarat:
„Echipa mea desfășoară în condiții de siguranță studii de provocare umană cu alți viruși respiratori de peste 10 ani. Niciun studiu nu este complet lipsit de riscuri, dar partenerii Programului Human Challenge vor munci din greu pentru a ne asigura că reducem riscurile cât mai jos posibil. ”