S-a încheiat campania anuală derulată de APIA Iași. Fermierii au cerut subvenții pentru aproape 280.000 de hectare
S-a încheiat campania anuală derulată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași prin intermediul căreia fermierii solicită subvenții. În perioada 15 martie-16 mai 2022 au fost depuse 17.000 de cereri pentru 280.000 de hectare
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași a încheiat campania anuală de depunere a cererilor unice prin intermediul cărora fermierii din Iași pot obține subvenții pentru terenurile agricole sau fermele zootehnice. Agricultorii au depus cererile inclusiv în weekend iar angajații APIA i-au ajutat să finalizeze depunerea cererilor pentru ca ulterior să nu existe rectificări.
„Colegii noștri au fost la sediul APIA și în weekend pentru a ajuta fermierii din Iași să depună cererile unice astfel încât să nu fie penalizați. Așa cum se observă în ultimii ani a scăzut numărul cererilor depuse de fermieri ceea ce înseamnă că există o tendință de comasare a terenurilor agricole. Noi mai primim cereri până la 1 iunie 2022, însă se aplică penalizări”, susține Sergiu Jităreanu, directorul APIA Iași.
Cei care vor depune cererile după data de 16 mai 2022, până la 1 iunie, vor fi sancționați cu 1 la sută din valoarea subvenției pentru fiecare zi de penalizare. După depunerea documentelor, agricultorii vor fi verificați în teren, iar după această etapă, va începe plata avansului din subvențiile pentru acest an, de pe 16 octombrie 2022.
S-a încheiat campania anuală derulată de APIA Iași
Agricultorii din Iași care mai depun cererile până la 1 iunie 2022 se vor înscrie tot în aplicația IPA online, un program informatic gratuit care îi permite fermierului să completeze electronic cererea unică de plată. Fermierii vor completa o singură cerere unică de plată, chiar dacă utilizează suprafețe de teren în diverse localități sau județe. Aceștia trebuie să verifice, împreună cu primăria de pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul Agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverința. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată.
Adeverințele pentru schemele din sectorul zootehnic sunt emise de către asociația acreditată pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei/Oficiul Județean pentru Zootehnie. Toate documentele se semnează electronic. Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 50 de milioane de euro, pentru anul de cerere 2021.
Fermierii pot să primească peste 1.000 de euro pentru fiecare hectar
Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire), plata pentru tinerii fermieri. Alte scheme de plată sunt sprijinul cuplat în sectorul vegetal sau în sectorul zootehnic, Măsurile 10, 11 și 13, pentru agroclimă și mediu sau culturi ecologice. Banii pentru aceste scheme de plată provin de la Uniunea Europeană și sunt acordați din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Schemele finanțate de la bugetul național sunt ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal, dar și în sectorul zootehnic. Dacă sunt accesate toate schemele de plată un fermier poate încasa și 1.000 de euro la hectar. Fermierii din Iași care au depus cererile unice de plată pot solicita de la APIA și adeverințele necesare obținerii creditelor bancare.
Chiar dacă s-a încheiat campania anuală derulată de APIA în cazul în care la unii fermieri din Iași unde se constată nereguli în documentele depuse vor fi aduse clarificări altfel aceștia riscă să piardă subvențiile.