S-a impus o nouă taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Costurile retragerii numerarului diferă în funcție de tipul cardului, dar și de bancă. Iată la ce trebuie să fie atenți cetățenii și care este motivul introducerii comisioanelor.
S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate!
Cetățenii care vor să-și retragă banii cash de pe card ar trebui să fie atenți la noile comisioane. Costurile retragerilor de la bancomate variază în funcție de bancă și de tipul cardului. O altă regulă este aceea că retragerile de bani de la bancomat au limite stabilite de fiecare bancă.
Băncile din România permit retrageri între 3.000 de lei și 5.000 de lei pe zi. Dacă o persoană dorește să scoată mai mulți bani, se poate cere să se mărească limita de retragere, dar trebuie îndeplinite anumite condiții bancare.
Un aspect neglijat de români este comisionul la bancomat atunci când se retrag bani cash. Comisioanele la bancomat pot aduce costuri neprevăzute. Cei care vor să-și retragă banii ar trebui să fie atenți la comisioane dacă folosesc bancomate de la alte bănci.
Ce comisioane se aplică în funcție de bancă
La Banca Transilvania, clienții proprii se bucură de retrageri gratuite, fără comision. Pentru cardurile emise de alte bănci, comisioanele sunt între 0,5% și sume fixe de 2,5 sau 3,5 lei. Astfel, banca aplică taxe numai pentru utilizatorii de carduri străine. Banca Comercială Română (BCR) are aceleași reguli. Clienții proprii sunt scutiți de comisioane la retragerile de la bancomatele băncii, în timp ce pentru cardurile emise de alte bănci comisionul este de 1% din suma retrasă.
La BRD, comisioanele sunt aplicate indiferent de tipul cardului. Cei cu carduri emise de BRD achită un comision de 0,2% la fiecare retragere, iar utilizatorii altor carduri plătesc un procent de 1% plus o taxă suplimentară de 7 lei. Raiffeisen Bank oferă retrageri fără comision pentru unii dintre clienții săi, dar în anumite cazuri aceștia pot fi taxați cu 1%. Pentru retragerile de pe carduri ale altor bănci, comisionul standard este de 1,5%. ING Bank aplică și comisioane diferențiate. Clienții proprii plătesc 0% sau 1%, în funcție de tipul cardului, în timp ce pentru cardurile emise de alte bănci comisionul variază între 0 și 5 lei.
Românii trebuie să mai știe că a intrat în vigoare o nouă lege în sistemul bancar. Banca Comercială Română (BCR) a lansat recent Visa+. Astfel, clienții băncii vor putea transfera mult mai ușor bani către o persoană, folosind doar numărul de telefon. Practic, numărul de telefon se transformă în propriul IBAN. Noua funcție este disponibilă doar între cei care au de carduri de debit Visa și este obligatoriu ca persoanele să aibă peste 18 ani. Cardurile eligibile pentru utilizarea Visa+ sunt cele Visa emise în Lei, EUR sau USD, iar transferurile sunt disponibile indiferent de instituția financiară care a emis cardul, având acoperire internațională. Fiecare număr de telefon poate fi asociat unui singur card, care va fi considerat cardul principal pentru toate transferurile de bani prin Visa+.
O altă veste importantă pentru clienți este aceea că se conturează posibilitatea ca Banca Națională a României (BNR) să preia responsabilitățile Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în calitate de entitate națională specializată în protejarea consumatorilor de produse și servicii financiar-bancare. BNR va prelua și va gestiona toate competențele ANPC în domeniul produselor și serviciilor financiar-bancare oferite de bănci, entități de plată și specialiști în furnizarea de informații despre conturi, emitenți de monedă electronică, instituții financiare non-bancare, filialele din România ale acestor entități cu sediul în alte state membre sau în țări terțe care activează pe piața din România, reprezentanții entităților înregistrate în alte state membre, care operează conform dreptului de stabilire și furnizează servicii de plată în România.
Ari descoperit gaura de la covrig.
Comisioanele astea la retrageri de la bancomat exista dintotdeauna, esti scutit doar conform unor conventii incheiate inre banca si angajator.
Corect. Așa este. De ce nu se documentează înainte de a scrie ?
Pentru ca vreau sa scot o stire din burta , acestea sunt cu *, doar pentru persoanele cu un anumit statut , daca ai incasari lunare (Bt 1500 lei / luna) si plati la Bt nu mai ai comisioane , la fel si la ING nu mai stiu exact suma.
Vreau sa fac o Pacaleala , cu o chestie veche si stiuta.
da nu multumesc
Deci plătești comision pentru banii munciți de tine ! Cât de bovin a ajuns creatura umană.