S-a decis soarta unui celebru conac și monument istoric din România, aflat în județul Iași! Vechi de peste jumătate de mileniu, construcția este la un pas să fie restaurată și reabilitată (EXCLUSIV)
Celebru conac și monument istoric din România, aflat în județul Iași, urmează să fie reabilitat și restaurat! Acesta se află în comuna Ceplenița și face parte din Ansamblul Conacului Cantacuzino-Pașcanu, datând din jurul anului 1600. Aici, Primăria din localitate a obținut clasarea ruinelor. De precizat că suma necesară pentru îndeplinirea proiectului, la o evaluare sumară, este de peste un milion de euro
Faimos conac din județul Iași, monument istoric din comuna Ceplenița, la un pas să fie salvat de la distrugere printr-un proiect de restaurare. Construcția face parte din Ansamblul Conacului Cantacuzino-Pașcanu și datează din jurul anului 1600. Aici, Primăria a demarat un proiect ce vizează refacerea obiectivului, aflat pe Lista Monumentelor Istorice (LMI).
„Au depus la Direcție această solicitare de clasare a ruinelor de la conac. A fost o eroare în întocmirea Listei Monumentelor Istorice și, la solicitarea Primăriei Ceplenița, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a aprobat totul. Este necesar în demararea proiectului de restaurare și reabilitare”, a precizat Virgil Băbîi, coordonatorul Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași.
Plan de refacere a unui conac vechi de aproape jumătate de mileniu, aflat în comuna Ceplenița și care face parte din Ansamblul Conacului Cantacuzino-Pașcanu
Avem de-a face cu unul dintre cele mai vechi conace și monumente istorice de acest gen din țara noastră, ce datează din jurul anilor 1600, respectiv 1605.
„Dacă acum cinci secole, tatăl marelui cronicar Grigore Ureche a pus prima piatră de temelie la desăvârșirea acestui Ansamblu măreț în zonă, pentru comunitatea noastră, obținerea unei finanțări europene ar fi o onoare în vederea redării importanței de odinioară. Vorbim de consolidarea și restaurarea conacului Cantacuzino-Pașcanu de la Ceplenița, în vederea valorificării patrimoniului cultural din județul Iași. Sursa de finanțare este Programul Operațional Regional, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiție 5.1 Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Obiectivul specific este impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale”, au transmis reprezentanții Primăriei Ceplenița.
De precizat că suma necesară pentru îndeplinirea proiectului este de peste un milion de euro.
Filă din istoria de aur a Moldovei! Prima atestare documentară a localității Ceplenița este din 8 aprilie 1600
Prima atestare documentară a localității Ceplenița este din 8 aprilie 1600, când Ieremia Movilă întărea marelui vornic al Țării de Jos, Nestor Ureche, domeniile pe care le avea moștenite sau cumpărate de-a lungul timpului.
„Între multele sate pe care le avea marele vornic, se afla și «o seliște anume Ciaplinți, ce este în ținutul Hârlăului», loc ce fusese domnesc și dat de Petru Șchiopul lui Nestor Ureche pentru că acesta din urmă a dat domniei 12 cai buni, prețuiți la 24.000 de aspri. Nu știm dacă prima locuință boierească a fost construită aici de Nestor Ureche sau de fiul său, cronicarul Grigore Ureche”, se arată în documentele istorice aflate în arhiva DJC Iași.
Dintr-un zapis din 2 decembrie, tot de la 1600, în casele de la Ceplenița ale lui Grigore Ureche poposeau mai mulți boieri pentru a asista la o tranzacție
Dintr-un zapis din 2 decembrie, tot de la 1600, în casele de la Ceplenița ale lui Grigore Ureche poposeau mai mulți boieri pentru a asista la o tranzacție prin care marele vornic cumpăra de la Andrei Poica și Iordache, fiul lui Petru Grecu, o jumătate din satul Puiceni de pe Răut. Putem considera că, la această dată, casele erau construite. Casa boierească, făcută trainic din piatră și având heleșteu pe lângă ea, poate și cu zid de incintă, nu are nimic comun cu viitoarele case construite de cantacuzini și refăcute de mai multe ori în secolul al XIX-lea.
„Nu avem nicio descriere amănunțită a casei, de aceea toate informațiile despre faptul că ar fi avut un nivel și o pivniță pe sub toată suprafață clădirii sunt pure speculații până la o cercetare arheologică amănunțită. Casele construite în secolul al XVII-lea vor dăinui până în primele decenii ale veacului al XIX-lea, când fiul marelui logofăt Iordache Cantacuzino Pașcanu, spătarul Mihalache, va construi, la curtea de la Ceplenița, biserica și conacul de care va fi atașat toată viața”, se mai arată în datele oferite de coordonatorul Direcției Județene pentru Cultură (DJC), Virgil Băbîi.