S-a dat lege! Refugiații ucraineni vor rămâne fără adăpost și fără ajutor financiar

de: Simona Ciobanu
18:40, 21 aug. 2024

O nouă lege intrată în vigoare în Ungaria ar putea lăsa refugiații ucraineni fără locuințe și fără ajutor financiar din partea statului. Conform noilor reglementări, sprijinul guvernamental este acum limitat doar la cetățenii care provin din regiunile Ucrainei direct afectate de conflictele armate în contextul invaziei ruse, relatează miercuri BBC.

Decretul guvernamental 134 aduce modificări legislației adoptate în 2022, la începutul războiului din Ucraina.

Refugiații ucraineni din Ungaria riscă să rămână fără adăpost

Lista regiunilor eligibile include treisprezece zone din Ucraina, iar aceasta va fi actualizată lunar de autoritățile ungare. Nu este încă clar câți dintre cei 31.000 de refugiați ucraineni din Ungaria vor fi afectați de această schimbare.

Complicațiile sunt accentuate de faptul că mulți dintre acești refugiați au dublă cetățenie, ucraineană și ungară, ceea ce îi face neeligibili pentru azil în alte țări din Uniunea Europeană.

Organizațiile pentru drepturile omului avertizează că cei mai vulnerabili în această situație sunt romii din regiunea Transcarpatia, aflată în vestul Ucrainei, care locuiesc în adăposturi temporare ce urmează să fie închise.

Conform noii legi, doar ucrainenii a căror ultimă reședință oficială a fost într-o zonă „direct afectată de operațiuni militare” vor continua să beneficieze de sprijinul guvernamental, inclusiv de locuințe gratuite și o sumă lunară de bază.

Românii refuză să mai ajute refugiații ucraineni

Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum încă din primele luni ale războiului din Ucraina părea că situația se prelungește, iar numărul refugiaților ucraineni continua să crească odată cu nivelul de saturație al românilor, ce se apropia de un nivel critic.

„Avem probleme în a asigura la centrul de donații un minim de mâncare și produse de igienă”, a spus la acel moment Cosmina Simiean, directoarea Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), coordonatoarea centrului de la Romexpo.

„Din păcate, în ultimele trei săptămâni, la nivelul Capitalei înregistrăm un flux mai mare decât de obicei de persoane refugiate din Ucraina. Acest lucru se datorează faptului că în Ucraina nu mai există electricitate, încălzire sau apă și foarte multe familii cu copii se îndreaptă către București, unde pot beneficia de cazare gratuită și apelează și la centrele de donații de pe raza Capitalei. Același flux mărit îl observăm și la Gara de Nord și cu persoanele care vin în mod organizat, fie în grupuri, fie cu autocarele, fie cu trenurile pe teritoriul Capitalei”, a declarat atunci Cosmina Simiean.