S-a dat lege pentru șoferii agresați în trafic! Ce au de făcut acești conducători auto
S-a dat lege pentru șoferii agresați în trafic! Hărțuirea în trafic este o problemă cu care se confruntă tot mai mulți șoferi. Gesturile sau faptele considerate agresive sunt claxoanele excesive, semnalizările sau flash-urile insistente, înjurăturile, aruncarea de obiecte spre un alt șofer, dar mai ales violența fizică. Iată ce au de făcut conducătorii auto care sunt victime ale agresiunii în trafic.
S-a dat lege pentru șoferii agresați în trafic!
Șoferii agresați în trafic pot suna la 112 atunci când devin victime ale violenței unui alt șofer. Conducătorii auto agresivi se pot alege cu amenzi și cu confiscarea permisului. D asemenea, pe lângă apelul la 112, filmările și înregistrările pot fi de ajutor. De anul acesta, șoferii agresivi pot fi sancționați cu ajutorul filmărilor sau pozelor potrivit noilor legi din Codul Rutier.
„Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice […] și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 54 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz.”, se precizează în lege.
Gesturile șoferilor considerate acte de hărțuire în trafic
Conform Codului Rutier, următoarele gesturi sunt considerate acte de agresiune în circulația rutieră:
- deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
- întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor (de mână);
- pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare;
- circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
- folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie (semnalizări sau claxoane);
- conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi;
- mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia;
- realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
- conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Șoferii care sunt victime ale acestor fapte și gesturi trebuie să sune la 112 pentru a primi ajutor. Gesturile violente ale celor care nu își țin nervii în frâu la volan se sancționează cu amenzi drastice, conform Codului Rutier.
,,Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic.”
Cea mai mare amendă care se poate aplica celui care înjură, jignește sau arată gesturi obscene, se ridică la 3.300 ce lei.