S-a dat lege pentru românii datornici! Iată ce trebuie să facă aceștia
S-a dat lege pentru românii datornici! Statul are nevoie de bani la buget, iar rău-platnicii sunt luați în vizor de către cei de la Finanţe. Iată ce trebuie să facă aceștia.
S-a dat lege pentru românii datornici!
Ministerul Finanțelor are de gând să recupereze de la rău-platnici suma de 124 miliarde de lei. Proprietăți precum terenuri, locuințe sau mașini confiscate de Fisc ar putea fi afișate pe diverse platforme online de anunțuri.
„Este vorba despre publicitate, care până acum se făcea la locul unde era adresa imobilului, aceasta nu era suficientă pentru valorificarea imobilului, apare obligaţia de a publica pe platforme electronice care au validat numărul de vizitatori astfel încât să ştie cât mai multă lume de aceste active, să fie valorificate.”, a declarat Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
În prezent, ANAF organizează doar licitații fizice. ANAF nu dispune de un magazin online pentru bunurile confiscate, ci doar de o pagină de Facebook. Dacă nu se înregistrează niciun participant la prima licitație, bunul ajunge la a doua licitație cu o reducere de preț de 25%, iar la a treia licitație reducerea este de 50%. Găsirea licitațiilor pe site-ul ANAF este o sarcină dificilă.
Ministerul Finanțelor intenționează să simplifice procedura și să permită românilor să liciteze doar cu buletinul, plus o garanție. Aceste măsuri ar putea intra în vigoare la începutul anului viitor.
Regula fiscală care a intrat în vigoare de la 1 iulie
Statul le declară „război” proprietarilor care închiriază, dar uită să mai plătească impozit. O nouă lege a intrat în vigoare și conține un set de măsuri fiscal-bugetare prin care să se asigure sustenabilitatea financiară a țării. În setul de reguli este și mărirea impozitării, la 70%, de la data de 1 iulie 2024.
Cota actuală de impozitare pentru cei care au case sau apartamente în chirie și nu declară veniturile este de 16%, situație care se aplică pentru toate veniturile care nu au fost declarate anterior și au sursă necunoscută.
Există inclusiv un plafon de la care trebuie să plătească proprietarii și asigurări de sănătate din veniturile obținute din chirii. De la valoarea a 6 salarii minime pe economie, sunt buni de plată. Contractele de închiriere se înscriu sau se declară la ANAF obligatoriu, în 30 de zile de la data încheierii. Chiriașii trebuie să se asigure că adresa la care locuiesc să apară și în buletinul lor. În cazul contractelor de comodat, nu este nevoie de declarații la ANAF, dar pentru cel de închiriere, da.
„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil.”, se arată în lege.
Noua lege aduce și alte schimbări pentru proprietarii de apartamente din România. Aceștia vor avea posibilitatea să-și promoveze locuințele pe platformele de închiriere, dar numai după ce obțin un certificat din partea autorităților locale. Lipsa acestui certificat poate duce la amenzi mari. Noua modificare legislativă își propune să combată fenomenul de închiriere la negru a apartamentelor și nedeclararea veniturilor de către proprietarii locuințelor.