S-a dat alarma în Thailanda! Turist infectat cu tulpina mai periculoasă a virusului mpox

de: Simona Ciobanu
19:20, 22 aug. 2024

Un caz de mpox detectat recent în Thailanda la un călător venit din Africa a fost confirmat ca aparținând noii tulpini mai periculoase, responsabilă de actuala epidemie, au anunțat autoritățile thailandeze, citate de AFP și Agerpres.

Departamentul de control al bolilor a informat joi, 22 august, că testele de laborator efectuate unui pacient european de 66 de ani, sosit în Thailanda pe 14 august, au confirmat infectarea cu varianta „clada 1b” a virusului mpox.

„Departamentul de control al bolilor dorește să confirme rezultatul unui test de laborator care a identificat mpox clada 1b la un pacient european”, se arată în comunicat, menționând că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va fi informată cu privire la evoluția cazului.

Pacientul a fost izolat în spital, iar autoritățile monitorizează 43 de persoane care au avut contact apropiat cu acesta. Până în prezent, niciuna dintre acestea nu prezintă simptome, dar vor fi supravegheate timp de 21 de zile, a adăugat departamentul.

Orice persoană care călătorește în Thailanda din 42 de „țări cu risc” trebuie să se înregistreze și să fie testată la sosire.

Rata mortalității pentru noua tulpină mpox este mai mică decât se credea inițial.

Tulpina clada 1 este deosebit de periculoasă pentru copii

Recrudescența cazurilor de mpox în Republica Democratică Congo (RDC), dar și în Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda, a determinat OMS să declare o urgență de sănătate publică de importanță internațională, cel mai înalt nivel de alertă.

Tulpina clada 1, care stă la baza epidemiei actuale din Africa, are o mortalitate de 3,6% și este deosebit de periculoasă pentru copii, conform OMS. Inițial, oficialii sanitari estimaseră o rată a mortalității între 5-10%, dar aceste cifre au fost revizuite în scădere pe baza noilor date.

Mpox este o boală virală care se transmite de la animale la oameni, dar și prin contact fizic apropiat. Simptomele includ febră, dureri musculare și leziuni cutanate.

Directorul departamentului thailandez de control al bolilor, Thongchai Keeratihattayakorn, a explicat că mpox se răspândește mult mai lent decât COVID-19, datorită necesității contactului apropiat pentru transmitere. OMS a subliniat recent că mpox „nu este noul COVID”.

Virusul a fost identificat pentru prima dată în 1958, în Danemarca, la maimuțe crescute pentru cercetare.

Republica Democratică Congo a raportat până acum cel puțin 16.000 de cazuri, dintre care 548 mortale.

Suedia a devenit prima țară non-africană care a înregistrat un caz din subtipul clada 1b pe 15 august.