S-a anulat licitația pentru reabilitarea unui colegiu din Iași. Fondurile erau alocate prin Programul Național de Redresare și Reziliență
Licitația pentru reabilitarea energetică a Colegiului „Ioan C. Ștefănescu” a fost anulată. Valoarea contractului era de peste 27 de milioane de lei
Procedura a fost publicată pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pe 17 mai 2023, iar data-limită de depunere a ofertelor de către firmele interesate ar fi trebuit să fie 27 iunie 2023. Recent, municipalitatea ieșeană a hotărât anularea procedurii de licitație.
Primăria a anulat procedura cu privire la reabilitarea unui colegiu din Iași
Prevederea financiară a procedurii privind reabilitarea unui colegiu din Iași, mai exact Colegiul „Ioan C. Ștefănescu”, era de 27,651 milioane de lei, fără TVA (32,904 lei, cu TVA). Pentru această investiție, municipalitatea a câștigat finanțare europeană prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 5 „Valul Renovării” – Operațiunea B2 „Renovare energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice”, însă procedura a fost anulată.
„Anulată. 29.05.2023: Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. În conformitate cu articolul 212, alin. 1, litera c și articolul 212, alin. 2 din Legea 98/2016 privind achizițiile publice”, este mesajul publicat pe platforma SEAP.
Precizăm faptul că articolul 212, aliniatul 1, litera c din legea privind achizițiile publice cu numărul 98/2016 prevede că „autoritatea contractantă are obligaţia de a anula procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică/acordului-cadru în următoarele cazuri: dacă încălcări ale prevederilor legale afectează procedura de atribuire sau dacă este imposibilă încheierea contractului”.
În ceea ce privește alineatul 2 din aceeași lege, este precizat faptul că „în sensul dispoziţiilor alin. (1), lit. c), prin încălcări ale prevederilor legale se înţelege situaţia în care pe parcursul procedurii de atribuire se constată erori sau omisiuni, iar autoritatea contractantă se află în imposibilitatea de a adopta măsuri corective fără ca aceasta să conducă la încălcarea principiilor prevăzute la art. 2, alin. (2)”.
Astfel, se pare că Primăria Iași a întocmit procedura „pe genunchi”, fiind nevoită să anuleze licitația.
Primăria Iași a anunțat reabilitarea a 14 clădiri ale unor unități de învățământ
Municipalitatea a primit fonduri guvernamentale pentru reabilitarea a 14 clădiri ale unor unități de învățământ din Iași. Proiectele includ lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă, a sistemului de încălzire şi de furnizare a apei calde, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice sau termice pentru consum propriu, instalarea, reabilitarea sau modernizarea sistemelor de climatizare, reabilitarea sau modernizarea instalațiilor de iluminat, dar și altele.
„Școala este prioritară, iar bucuria noastră este cu atât mai mare cu cât putem face noi investiții în modernizarea unităților de învățământ cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile. Fondurile obținute prin PNRR sunt o oportunitate extraordinară și pentru a face noi investiții în modernizarea transportului public, intervenții de eficientizare energetică la blocuri de locuințe și cămine sociale, precum și lucrări de construire de locuințe pentru tineri”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Primăria Municipiului Iași a obținut fonduri din PNRR pentru toate cele 14 proiecte care vizează reabilitarea termică a mai multor clădiri de unități școlare din orașul nostru. Valoarea totală a celor 14 proiecte este de circa 130 de milioane de lei, aproximativ 26 de milioane de euro.