S-a agravat starea a zeci de pacienți cu COVID-19, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași! Din ce în ce mai mulți au nevoie de tratamentul cu Tocilizumab, un medicament extrem de puternic. Dr. Carmen Manciuc: „Fără el, nu pot respira”

de: Bianca Ciubotariu
02:00, 10 aug. 2020

S-a agravat starea a zeci de pacienți cu COVID-19 de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași! Din ce în ce mai mulți bolnavi au nevoie de medicamentație mai puternică pentru a nu intra în stare critică. Tocilizumab este considerat medicamentul salvator al pacienților cu coronavirus. Dr. Carmen Manciuc de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași spune că, la începutul pandemiei de COVID-19, doar câțiva pacienți aveau nevoie de acest medicament

S-a agravat starea a zeci de pacienți cu COVID-19 de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași! Medicii spun că Tocilizumab, un medicament extrem de puternic, este din ce în ce mai utilizat pentru tratarea pacienților cu coronavirus. La începutul pandemiei de COVID-19, doar câțiva bolnavi în stare critică aveau nevoie de acest medicament. Din cei 210 pacienți internați la unitatea medicală, în fiecare zi, câte zece intră sub tratamentul cu Tocilizumab. După două zile de stat în perfuzie cu acest medicament, pacienții arată o ameliorare vizibilă a simptomelor specifice infecției cu COVID-19.

Dr. Carmen Manciuc: „Avem din ce în ce mai multe cazuri extrem de grave. La mai mulți pacienți decât înainte, a fost necesar tratamentul cu Tocilizumab”

Dr. Carmen Manciuc de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași spune că starea a zeci de pacienți cu COVID-19 s-a agravat. Din acest motiv, medicii au fost nevoiți să le schimbe schema de tratament. Din ce în ce mai mulți au nevoie de tratamentul cu Tocilizumab, un medicament utilizat frecvent pentru pacienții cu artrită reumatoidă.

„Avem din ce în ce mai multe cazuri extrem de grave. La mai mulți pacienți decât înainte, a fost necesar tratamentul cu Tocilizumab, un medicament de ultimă generație, care poate fi folosit la un subgrup de pacienți cu forme severe de COVID-19, la care există o activare excesivă a inflamației, așa cum o numim noi, o furtună de citokine. Identificarea pacienților care ar beneficia de administrarea de Tocilizumab se poate face pe baza unor parametri, cum ar fi creșterea nivelului fertinei, scăderea numărului de trombocite, creșterea VSH și proteinei C reactive. Fără el, nu pot respira”, spune dr. Carmen Manciuc, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

COVID-19 este agresiv nu numai pentru pacienții care suferă și de alte afecțiuni. O femeie de 42 de ani, diagnosticată cu coronavirus, a simțit asta pe pielea ei

Pacienții cu forme grave ale infectării cu COVID-19 și care au nevoie de tratament cu Tocilizumab au, în general, și comorbidități. Virusul a devenit mai agresiv și, așa cum spun medicii, formele grave ale bolii se întâlnesc și la pacienții fără alte afecțiuni.

„Am fost nevoiți să administrăm Tocilizumab și unei doamne de 42 de ani care nu avea alte comorbidități. Avea doar indicele de masă corporală puțin peste parametri. Aceasta a prezentat o agravare a simptomelor specifice infectării cu COVID-19, moment în care i s-a administrat, timp de două zile, Tocilizumab sub formă de perfuzie, două doze pe zi, la fel ca la ceilalți pacienți în stare gravă. Numim pacient în stare gravă persoana care se confruntă cu insuficiență respiratorie, care simte că are lipsă de aer, prezintă o astenie corporală și e fără energie”, spune dr. Carmen Manciuc.

Dr. Carmen Manciuc: „După două zile de tratament cu Tocilizumab, observăm îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților”

Efectele benefice ale administrării Tocilizumabului se văd, așa cum spun medicii, după două zile de administrare. O dată la două zile, câte zece pacienți intră sub tratament. Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași spun că, fără acest tratament, pacienții care se confruntă cu forme grave ale bolii ar putea intra în stare critică.

„După două zile de tratament cu Tocilizumab, observăm îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților. Starea de astenie se reduce, pacienții devin mai vioi, au nevoie mai puțină de suport de oxigen. Se fac două perfuzii pe zi, două zile consecutiv. Cantitatea de medicament se stabilește în funcție de greutatea pacienților. Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă nu am avea acest medicament. S-ar produce o decompensare pulmonară, o afectare a cordului și s-ar dezvolta infecțiile bacteriene”, mai spune dr. Carmen Manciuc.

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași nu mai încape niciun pacient. Unitățile medicale suport COVID-19 lucrează la capacitate maximă

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași nu mai este niciun pat liber. În unitatea medicală sunt internați 210 pacienți, dintre care, 9 sunt internați la secția de Terapie Intensivă în stare critică. Pacienții asimptomatici sunt triați și direcționați către Spitalul de Recuperare din Iași, iar cei cu forme ușoare și medii sunt trimiși către Spitalul „Căi Ferate” din Iași. Sâmbătă, venit în vizită la Iași, ministrul sănătății Nelu Tătaru a anunțat că, începând din această săptămână, Spitalul Militar din Iași va primi 16 pacienți cu COVID-19. Se discută, totodată, despre creșterea numărului de cazuri internate în spitalele suport COVID-19 din Iași. În acest moment, Iașul internează pacienți cu COVID-19 din toată regiunea Moldovei.

„Se ia în calcul și măsura coform căreia fiecare pacient se va trata în orașul de baștină”, a precizat Nelu Tătaru.