Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Iaşi, gazdă online a ultimei mobilități Erasmus+
Săptămâna trecută, Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Iaşi a fost gazda on-line a ultimei mobilități Erasmus+ din cadrul Parteneriatului strategic STEPS TOWARDS FUTURE, ID 2018-1-PL01-KA229-050517-3, aceasta fiind și singura mobilitate virtuală a acestui proiect.
Formată din 28 de elevi din Volos (Grecia), aprox. 100 de elevi din Ibn Mucana (Portugalia), 7 elevi din Torun (Polonia) și 40 de elevi din Iași, România, echipa Erasmus a participat alături de profesori de științe și de limba engleza (30 de profesori) din ciclul secundar, dar și de profesori din învățământul primar, la activităţile specifice proiectului ”STEPS TOWARDS FUTURE”, identificând împreună, pe parcursul unei săptămâni, conform temei proiectului, soluții pentru pregătirea carierei viitoare.
Pentru Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Iaşi, prima zi a însemnat o experiență intensă, creativă, diversă, multiculturală, dar și identitară, aceste aspecte fiind conturate prin comunicarea multilingvistică (în limbile engleză, poloneză, greacă, portugheză și română) Elevii școlii gazdă și-au antrenat colegii din școlile partenere în activități variate, de tip icebreaking , „cei mai mici europeni” ai școlii impresionând prin abilitățile lingvistice și prin implicarea în activitățile de proiect, dar și prin talentele lor artistice. Cunoașterea școlii-gazdă de către partenerii europeni s-a realizat printr-un moment de Tele-Școală îmbinat cu filmări ale unor activități interdisciplinare desfășurate de elevii din clasele primare (Civilizația Cucuteni, Tradiție și simbol, Healthy eating, În vizită la Ion Creangă).
Ce rol au activitățile
Activitățile din următoarele două zile au avut rolul de a crește interesul elevilor pentru a studia științele, prin intermediul experimentelor de laborator realizate în colaborare cu Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”, prin vizita interactivă la Facultatea de Bioinginerie, Iași, prin interviul cu vicepreșendintele Academiei Romane, dar și prin turul virtual al celor mai spectaculoase saline din România. Unul dintre cele mai îndrăgite momente de către elevi a fost reconstrucția unei saline utilizând Minecraft.
Penultima zi a mobilitatii din Iași a reprezentat o călătorie virtuală prin istoria și cultura Iașului, dar și printre reperele culturale din Portugalia (Qashqai,Coimbra), Polonia (Torun) sau Grecia (Volos). A fost un tur de forță susținut on-line din școală, dar și de pe teren, de echipa Erasmus ION CREANGA Iași, cu inserții de jurnalism profesionist (pase jurnalistice și conexiune in timp real, interviu cu primarul orașului Iași sau reportajele în limba engleză făcute de elevi), un periplu digital complex.
Activitățile de proiect s-au încheiat prin prezentarea celui mai important produs de proiect- handbook-ul Erasmus, care conține exemple de bune practici, sub formă de scenarii didactice, dar și filme educaționale (CD), experimente de laborator ce promovează caracterul aplicativ al științelor.
Adaptându-se activităților on-line, în realizarea interactivității dintre participanții la activitate (elevi și profesori), echipa de proiect a Școlii ION CREANGĂ, a utilizat aplicații precum: Wordwall, Quiziz, Mentimeter, Padlet, platformele Minecraft for Education și Zoom.
Astfel, parteneriatul Strategic STEPS TOWARDS FUTURE, început fizic și finalizat printr-o mobilitate virtuală interactivă, înseamnă pași reali către viitor.