Rușinos. Spitalul mobil de la Lețcani riscă să fie închis pe timp de iarnă. Filmul unui eșec uriaș de 13,4 milioane de euro girat de fosta conducere a CJ Iași

de: evelina.chitoroaga
02:00, 10 nov. 2020

Un adevărat dezastru se prefigurează la spitalul mobil de la Lețcani pentru pacienții de COVID-19. Unitatea medicală funcționează în regim de avarie, deși au trecut săptămâni bune de la inaugurarea oficială. Spitalul se poate închide pe perioada iernii, asta pentru că instalațiile riscă să cedeze la temperaturi de minus 15 grade Celsius. Fosta conducere a Consiliului Județean Iași a girat o lucrare de mântuială oferită unei firme fantomă din Turcia. Lucrarea a costat 10,7 milioane de euro, contractul inițial fiind de 13,4 milioane de euro

Spitalul mobil de la Lețcani riscă să-și închidă porțile mai repede decât s-ar fi așteptat cineva. Unitatea medicală deschisă la Parcul Transagropolis de la Lețcani continuă să prezinte deficiențe majore în ciuda faptului că acolo sunt internate deja mai multe persoane bolnave de COVID-19. Actuala conducere a Consiliului Județean Iași a constatat cel puțin 8 deficiențe majore la spitalul mobil, deficiențe pe care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest și furnizorul turc SDI Global LLC A.S. din Ankara nu le-au remediat. Practic, totul a fost o mare minciună încă de la bun început, proiectul fiind unul ratat din start sub mandatul lui Maricel Popa.

Lucrare de mântuială făcută de furnizorul turc din Ankara. Fosta conducere a CJ Iași a girat un contract scandalos

Cotidianul BZI a relatat încă de la bun început faptul că proiectul de la spitalul mobil de la Lețcani nu s-a făcut conform legii. Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași și al Asociației Euronest, a băgat în față firma turcă, o societate cu probleme, înființată abia cu câteva luni în urmă. SDI Global a lungit cât a putut livrarea containerelor și a echipamentelor medicale, iar în momentul în care acestea au ajuns la Iași, lucrarea a fost făcută de mântuială.
În plus, au fost constatate mai multe deficiențe după montarea containerelor, cele mai grave fiind legate de faptul că instalațiile de încălzire nu pot face față pe perioada temperaturilor scăzute.

Practic, s-a constatat și faptul că alimentarea cu apă potabilă și conductele de canalizare externe nu sunt izolate complet, existând risc de îngheț. Mai mult, instalația de încălzire, realizată cu aparate de aer condiționat, nu funcționează în condiții de temperată scăzută. Cu alte cuvinte, la minus 15 grade Celsius instalația va ceda. Toate țevile au fost învelite într-un material care poate îngheța, ceea ce arată clar faptul că turcii au lucrat în bătaie de joc.

Cine răspunde pentru dezastrul de la Lețcani? Se caută vinovații

Toate acestea demonstrează faptul că încă de la bun început nu s-a dorit ca această lucrare să funcționeze corespunzător, ci numai ca părțile să-și încaseze banii. Deficiențele constatate acum puteau fi remediate din timp, însă nici Maricel Popa și nici Alina Popa, directorul ADI Euronest, nu și-au dat interesul. Turcii au tergiversat furnizarea echipamentelor, și-au încasat mare parte din bani, iar toată lumea a fost mulțumită. În aceste condiții, actuala conducere a CJ Iași, a cerut explicații din partea conducerii Euronest pentru contractul respectiv și deficiențele apărute la spitalul de la Parcul Transgaropolis. Conducerea CJ Iași vrea să impună măsuri împotriva celor care și-au bătut joc de unitatea medicală de la marginea municipiului Iași.

„O comisie specială de la nivel central va verifica situația de la spitalul mobil de la Lețcani. Ceea ce s-a întâmplat acolo este anormal. Nu trebuie să ne jucăm cu sănătatea ieșenilor. Vinovații vor fi trași la răspundere. Cine a greșit, va răspunde și va trebui să plătească pentru deficiențele constatate”, a precizat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.