Rușii au bombardat o gară din Zaporojie, plină de refugiați

de: BZI.ro
22:56, 16 mart. 2022

În această seară, autoritățile locale ucrainene au anunțat că orașul Zaporojie a fost vizat de atacuri, printre care și un atac asupra uneia dintre gări. Zaporojie a fost cruțat până în prezent de ofensiva rusă, reprezentând un refugiu pentru ucrainenii care fug din orașul asediat Mariupol.

„Instalaţii civile de la Zaporojie au fost bombardate pentru prima oară”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regional Oleksandr Staruh.

„Proiectile au căzut în zona Gării Zaporojie 2. Potrivit primelor date, nimeni nu a fost ucis”, anunţă el, precizând că un proiectil a căzut în grădina botanică.

Orașul Zaporojie, destinația culoarului umanitar pentru ucrainenii din Mariupol

Zaporojie este destinaţia culoarului umanitar pe care fug sute de mii de locuitori ai oraşului portuar Mariupol, asediat de forţe ruse. Acest oraş se află în apropierea unei centrale nucleare – bombardată la 4 martie şi ocupată de către ruşi.

Populaţia din Zaporojie duce lipsă de apă şi hrană şi se ascunde în pivniţe de mai multe zile.

Peste 20.000 de persoane au părăsit orașul Mariupol

În urma unei serii de eşecuri, în lipsa unui armistiţiu ruso-ucrainean, evacuările de la Mariupol s-au accelerat marţi.

Preşedinţia ucraineană a anunţat că aproximativ 20.000 de persoane au părăsit Mariupolul.

Oraşul Mariupol, situat la 55 km de frontiera cu Rusia şi la 85 km de fieful separatist prorus Doneţk, este cel mai mare oraş care se mai află pe mâna forţelor ucrainene în Donbas, unde se află regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, recunoscute de Moscova înaintea invaziei Ucrainei.

Cucerirea Mariupolului ar fi de un impact major

O cucerire de către Rusia a Mariupolului, care avea înainte de război 450.000 de locuitori şi care se află pe malul Mării Azov, ar reprezenta o cotitură importantă în invazia rusă a Ucrainei.

Ea ar permite o joncţiune între forţe ruse care au intrat în Ucraina din Crimeea anexată şi care au cucerit deja porturile Berdiansk şi Herson, şi trupe separatiste proruse din Donbas.

Exploziile la Kiev au continuat și în această săptămână

Pe de altă parte, explozii puternice s-au auzit miercuri dimineaţa la Kiev, urmate de coloane de fum negru, a constatat, în contextul în care armata rusă şi-a intensificat în ultimele zile tirul împotriva oraşelor ucrainene.

Cel puţin trei explozii puternice au răsunat, către ora locală 7.00 (şi ora României) în vestul Kievului, vizat deja marţi şi în care s-a impus o interdicţie de circulaţie de 35 de ore, până joi dimineaţa.

O serie de coloane de fum au fost observate pe cerul Kievului, la fel ca marţi, când mai multe atacuri ruse au atins imobile locuite. Alte explozii au fost auzite miercuri dimineaţa. Niciun bilanţ sau precizări nu au fost oferite imediat de către autorităţile locale. Presa nu este autorizată să circule în capitala ucraineană pe timpul interdicţiei de circulaţie.

Mai multe atacuri în Kiev au fost soldate cu moarte

Cel puţin patru persoane au fost ucise, iar alte 40 au fost salvate marţi dintr-un bloc, în cartierul Sviatoşin, în vestul Kievului, într-un atac rus care a cauzat un incendiu, potrivit autorităţilor locale.

Cel puţin alte două atacuri s-au soldat cu numeroşi răniţi la Kiev. Armata rusă şi-a intensificat în ultimele zile tirurile, la trei săptămâni după ce a invadat Ucraina, vizând oraşele Harkov (nord), periferia Kievului, Mariupolul (sud), dar şi vestul ţării.