Rusia va trimite 12 nave de război suplimentare pentru flota din Marea Neagră

de: Pruna Gabriela
23:01, 19 aug. 2022

Flota rusă de la Marea Neagră urmează să primească 12 noi nave alături de aviaţie şi vehicule terestre în 2022, a anunţat vineri noul comandant al acestei flote, viceamiralul Viktor Sokolov, informează Reuters, potrivit Agerpres.

„Flota de la Marea Neagră participă la operaţiunea militară specială şi realizează cu succes obiectivele ce i-au fost trasate”, a declarat Sokolov, citat de agenţia de presă rusă TASS, în faţa unui grup de tineri ofiţeri.

Viktor Sokolov a fost numit la conducerea Flotei ruse de la Marea Neagră

Agenţia de presă RIA Novosti a anunţat miercuri că Viktor Sokolov a fost numit la conducerea Flotei ruse de la Marea Neagră. El l-a înlocuit în această funcţie pe Igor Osipov, care a condus Flota de la Marea Neagră din 2019, după o serie de eşecuri.

Cu o săptămână înainte, explozii la o bază aeriană din Crimeea au provocat distrugeri majore unuia dintre regimentele aeriene ale Flotei ruse de la Marea Neagră.

În aprilie, nava-amiral a acestei Flote, crucişătorul Moskva, a fost scufundată în urma a ceea ce Ministerul Apărării ucrainean a spus că a fost o lovitură cu rachetă.

Două luni mai târziu, Flota rusă de la Marea Neagră s-a retras din Insula Şerpilor, o insulă strategică situată în apropiere de portul Odesa.

Ucraina a ameninţat cu distrugerea podului de peste strâmtoarea Kerci

Ucraina a ameninţat miercuri cu distrugerea podului de peste strâmtoarea Kerci, construit cu mari cheltuieli de Moscova pentru a conecta Rusia la peninsula anexată Crimeea, unde au avut loc mai multe explozii la baze militare ruseşti, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Acest pod este o structură ilegală şi Ucraina nu şi-a dat acordul pentru construcţia sa. El aduce un prejudiciu ecologiei peninsulei şi deci trebuie distrus. Puţin contează cum: voluntar sau nu”, a postat pe Telegram consilierul preşedintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak.

Podul de la Kerci, care a fost inaugurat de preşedintele rus Vladimir Putin în mai 2018, a fost un şantier colosal şi costisitor de doi ani pentru a construi 19 kilometri care să lege Rusia continentală de Crimeea şi să dezenclavizeze peninsula la patru ani după anexarea sa de către Moscova.

Această ameninţare voalată a lui Mihailo Podoliak intervine după o serie de explozii produse în Crimeea, pe care Rusia o utilizează ca bază logistică pentru invazia sa în Ucraina lansată la 24 februarie.