Rusia transmite că Gazprom nu va reduce livrările de gaze către clienţii europeni. Putin anunță că nu va opri sondele de petrol
Oficialii ruși au transmis că nu se așteaptă ca gigantul Gazprom să reducă livrările de gaze înspre alți clienți europeni, însă precizează că schema prin care cumpărătorii plătesc în ruble pentru gaze va funcţiona aşa cum era planificat, relatează Agerpres, conform Reuters.
Reamintim faptul că Gazprom a întrerupt, începând cu 1 iulie, livrările de gaze naturale către Orsted (Danemarca) şi Shell Energy, care furnizează o parte din gaze Germaniei, deoarece nu au plătit în ruble pentru gazele livrate în aprilie.
Gazprom cere plata în ruble de la clienții europeni
Gazprom Export a cerut clienţilor europeni să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Deja, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia, Bulgaria, Finlanda şi Ţările de Jos, în absenţa plăţilor în ruble de la cele patru ţări.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că oricine avea să fie tăiat de la livrări nu mai primeşte acum gaze ruseşti.
„Sistemul funcţionează … şi cei care primesc gaz lucrează conform noului sistem”, le-a spus jurnaliştilor Peskov.
Întrebat dacă ar trebui aşteptate noi tăieri de gaze, oficialul rus a răspuns: „Nu”.
Companiile din Germania, Italia şi Franţa au anunţat că vor colabora în cadrul noii scheme de plăţi a Moscovei pentru a menţine livrările, în condiţiile în care Europa vrea să-şi reducă gradual dependenţa de energia din Rusia în următorii ani.
Putin spune că Rusia nu va opri sondele de petrol
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat joi că societăţile petroliere ruseşti nu-şi vor opri sondele de petrol, în pofida sancţiunilor impuse de statele occidentale şi a eforturilor acestora de a-şi diminua dependenţa faţă de materiile prime energetice importate din Rusia, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Statele Unite au introdus în martie un embargo petrolier împotriva Rusiei, la numai câteva zile după ce aceasta a atacat Ucraina, iar Uniunea Europeană a decis luna trecută să renunţe în termen de şase luni la circa 90% din importurile sale de petrol din Rusia şi în termen de opt luni la cele de produse rafinate.
Președintele rus apreciază că Occidentul nu va putea să sisteze complet importurile energetice din Rusia
Cu toate acestea, Putin a apreciat joi că pe parcursul următorilor câţiva ani Occidentul nu va putea să sisteze complet importurile energetice din Rusia.
”În ce priveşte refuzul resurselor noastre de energie, este improbabil în următorii câţiva ani, deşi nu este clar ce se va întâmpla în aceşti câţiva ani. De aceea, nimeni nu va turna ciment peste sonde”, a spus liderul de la Kremlin în timpul unei reuniuni cu tineri întreprinzători.
Producţia de petrol a Rusiei a scăzut cu circa 9% în aprilie, dar este de atunci în creştere constantă în pofida sancţiunilor occidentale, întrucât Rusia şi-a redirecţionat exporturile de petrol către Asia, în special către China şi India.
Încasările companiilor rusești cresc
Mai mult, după cum a remarcat joi şi reprezentantul american pentru securitate energetică Amos Hochstein, Rusia ar putea obţine acum mai multe venituri din exporturile de combustibili fosili decât obţinea înainte să lanseze agresiunea contra Ucrainei, întrucât creşterea preţului acestor materii prime compensează valoric scăderea vânzărilor determinată de sancţiuni.
Aceeaşi constatare a făcut-o şi Putin. ”Încasările companiilor (ruseşti) cresc. Toată lumea vede asta, toată lumea îşi dă seama”, a remarcat el.