Rusia se pregăteşte de un posibil atac în Republica Moldova. Ce spun sursele militare ucrainene
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, ar fi anunţat un posibil atac în Republica Moldova. Surse militare din Ucraina au menţionat ca armata rusă va încerca să deschidă un nou front împotriva Kievului.
Sursa a menţionat ca invazia ar duce la mutarea trupelor ruse pe flancul Vestic, citează The Times.
Posibil atac în Republica Moldova. Vladimir Putin vrea deschiderea unui nou front în Ucraina
Agenţia de presă The Times a transmis faptul că potrivit unor surse militare ucrainene, Vladimir Putin se pregăteşte de un posibil atac pentru că există un „număr de indicatori”. Astfel, în viitorul apropiat fostul stat sovietic care are doar 3.250 de soldaţi în armata să ar putea fi atac pentru a muta trupele ruse pe flancul Vestic, către Odesa, în Ucraina,
„Considerăm că Kremlinul a luat deja hotărârea de a ataca Moldova. Soarta Moldovei este de-a dreptul crucială. Dacă rușii vor începe să preia controlul, noi vom fi, militar, o țintă mai ușoară, iar amenințarea la adresa Ucrainei va fi existențială”, a spus sursa.
Republica Moldova ar primi sprijin din partea Franţei şi Germaniei, în cazul unui atac al Rusiei
Vineri, 29 aprilie 2022, miniştrii de externe ai Franţei, Jean-Yves Le Drian, şi Germaniei, Annalena Baerbock, au transmis faptul că sunt hotărâţi să sprijine Republica Moldova în faţa riscurilor de destabilizare cu care se confruntă, transmite AFP.
„Miniştrii au schimbat opinii în ceea ce privește răspunsul european la războiul din Ucraina şi au vorbit despre continuarea şi aprofundarea sprijinului acordat acestei ţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului francez de externe.
„Cei doi miniştri au purtat discuții şi despre situaţia din R. Moldova şi hotărârea lor comună de a o susţine în faţa riscurilor de destabilizare a acesteia”, a adăugat Anne-Claire Legendre.
Explozii în Republica Moldova
Reamintim faptul că săptămâna trecută, în Transnistria au avut loc mai multe explozii. Președintele Maia Sandu a menționat că autorii nu au fost descoperiți, însă astfel de incidente au avut rolul de a destabiliza securitatea țării pe care o conduce.
„Ceea ce se întâmplă în ultimele ore în regiunea Transnistreană este o escaladare a tensiunilor. În ultimele săptămâni, în regiune au fost înregistrate mai multe alerte cu bombe în unități de învățământ și instituții medicale, au urmat exploziile de ieri și astăzi. Autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu atenție și vigilență. Analizele noastre arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea și creează riscuri pentru Republica Moldova”, a spus Maia Sandu.
Important de menționat este că de la debutul invaziei militare în Ucraina, Maia Sandu a abordat o atitudine neutră. Președintele Republicii Moldova a refuzat vehement să vândă aeronave scoase din uz către Ucraina și a atras antipatii de la Kiev. De asemenea, oficialul a precizat că țara are în Constituție menţiunea de neutralitate și că nu poate livra echipament militar vreunei părți implicate în război.
„De la debutul acțiunilor militare în în Ucraina, Transnistria și-a păstrat neutralitatea și a vorbit deschis despre asta – nu suntem agresori, nu am planificat și nici nu planifică un atac asupra vecinilor. Am primit refugiați. În momentul de față, avem circa 25 de mii de ucraineni pe teritoriu…Presupun că cei care au organizat atacurile au scopul de a ne atrage în conflict, însă nu le va reuși”, a transmis presedintele Transnistriei, Vadim Krasnoselski.
În cazul în care ar avea loc un posibil atac în Republica Moldova din partea Rusiei, Franța și Germania ar putea acorda sprijin.