Rusia se aliază cu China împotriva Statelor Unite – VIDEO
Președintele chinez Xi Jinping l-a găzduit pe omologul său rus, Vladimir Putin, în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing 2022.
În cadrul unei declarații comune, Rusia și China au declarat că noua lor relație este superioară oricărei alianțe politice sau militare din perioada Războiului rece.
„Prietenia dintre cele două state nu are limite, nu există zone «interzise» de cooperare”, au declarat aceștia, anunțând planuri de a lucra împreună într-o serie de domenii, inclusiv spațiu, schimbări climatice, inteligență artificială și controlul internetului.
Acordul și calendarul său simbolic, la Jocurile Olimpice găzduite de China, pe care Statele Unite ale Americii le-au supus unui boicot diplomatic, au consfințit cea mai puternică dovadă de până acum a modului în care cei doi vecini giganți își consolidează legăturile, într-o perioadă de tensiuni majore în relațiile lor cu Washington.
Cele două state s-au sprijinit una pe alta și anterior în momente de mare tensiune la nivel global.
În trecut, Rusia și-a exprimat sprijinul pentru poziția Beijingului, potrivit căreia Taiwan este o parte inalienabilă a Chinei și opoziția față de orice formă de independență a insulei.
Mai mult decât atât, Moscova și Beijing și-au exprimat opoziția față de alianța AUKUS dintre Austria, Marea Britanie și Statele Unite, declarând că aceasta duce la creșterea pericolului unei curse a înarmărilor în regiune.
China, alături de Rusia în momente de tensiune
China s-a alăturat Rusiei pentru a solicita încetarea extinderii NATO și și-a susținut cererea de garanții de securitate din partea Occidentului, probleme aflate în centrul confruntării Moscovei cu Statele Unite și aliații săi asupra Ucrainei.
Cele două state și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „avansarea planurilor Statelor Unite de a dezvolta apărarea antirachetă globală și de a-și desfășura elementele în diferite regiuni ale lumii, combinată cu dezvoltarea capacității de arme non-nucleare de înaltă precizie precum lovituri de dezarmare și alte obiective strategice”.
Critici indirecte la adresa Statelor Unite
Pe de altă parte, fără a numi Washingtonul, Rusia și China au criticat încercările „anumitor state” de a stabili o hegemonie globală, de a favoriza confruntarea și de a-și impune propriile standarde de democrație.
Dmitri Trenin, de la Centrul Carnegie din Moscova, a spus, citat de Reuters, faptul că declarația a marcat o evoluție importantă a legăturilor și „duce înțelegerea chino-rusă la nivelul unui front comun pentru a respinge presiunile SUA asupra Rusiei și Chinei în Europa, Asia și la nivel global”.
Colaborare și în domeniul gazelor naturale
Între timp, giganții energetici de stat ruși Gazprom și Rosneft au convenit vineri noi acorduri de furnizare de gaze și petrol cu Beijing, în valoare de zeci de miliarde de dolari.
„Petrolierii noștri au pregătit noi soluții foarte bune privind aprovizionarea cu hidrocarburi către Republica Populară Chineză”, a declarat Vladimir Putin la întâlnirea cu Xi Jinping.
De asemenea, președintele rus a declarat că s-a încheiat un contrat privind furnizarea a 10 miliarde de metri cubi pe an Chinei din „Orientul Îndepărtat al Rusiei”, acțiune pe care a descris-o ca fiind un pas înainte în industria gazelor.
Rusia trimite gaze către China, prin conducta sa Power of Siberia, care a început să pompeze gaze în anul 2019, și prin transportul de gaz natural lichefiat (GNL). Rusia a exportat 16,5 miliarde de metri cubi de gaz în China în anul 2021.
Conform unui acord anterior între cele două state, capacitatea de transport a gazului ar trebui să crească la 38 de miliarde de metri cubi până în anul 2025.
Colaborare și în domeniul energiei între Rusia și China
În domeniul tehnologiei, cele două state au evidențiat că sunt pregătite să consolideze cooperarea în domeniul inteligenței artificiale și al securității informațiilor.
Rusia și China au spus că ele consideră că „orice încercări de a-și limita dreptul suveran de a reglementa segmentele naționale ale internetului și de a asigura securitatea lor sunt inacceptabile”.
Acordurile valorifică eforturile lui Putin de a diversifica exporturile rusești de energie în afara Occidentului, care au început la scurt timp după ce acesta a venit la putere în 1999. De atunci, Rusia a devenit principalul furnizor de energie al Chinei și și-a redus dependența de Occident pentru venituri.
Kremlinul a spus că cei doi președinți au discutat și despre necesitatea extinderii comerțului cu monedele naționale din cauza impredictibilității în jurul utilizării dolarului.
Motivul pentru care Rusia se aliază cu China împotriva Statelor Unite
Președintele american Joe Biden a declarat că, printre sancțiunile pe care SUA intenționează să le aplice Rusiei în cazul unei invazii asupra Ucrainei, ar putea fi interzicerea de a efectua tranzacții cu dolari pentru companiile rusești.
Rusia neagă orice astfel de intenție, dar a strâns deja peste 100.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina pentru a atrage atenția Occidentului și a insista asupra cererilor sale de garanții de securitate.
În acest context conflictual de la granița Ucrainei, Rusia se aliază cu China împotriva Statelor Unite.
Livrările de gaze din China nu sunt direct legate de exporturile de gaze rusești către Europa, iar mai mult gaz rusesc pentru Beijing nu înseamnă automat mai puțin pentru Europa.
Cu toate acestea, gazele servesc lui Vladimir Putin drept o sursă suplimentară de venituri pe fondul amenințării tot mai mari cu sancțiunile SUA și UE.