Rusia exportă gaze naturale către China suplinind embargoul din Uniunea Europeană

de: cristian.george
10:55, 07 iun. 2022

Rusia pare că nu duce lipsă de oferte internaționale legate de exportul de gaze și și-a reorientat livrările către China. În acest fel, Federația Rusă suplinește în totalitate embargoul din Uniunea Europeană.

Vă aducem aminte faptul că UE a impus un embargo pe petrolul din Rusia, iar liderii de la Kremlin au declarat faptul că ţara se va reorienta către alte pieţe

Rusia exportă gaze naturale către China printr-o conductă de mii de kilometri

Primele fluxuri prin conductă, care va conecta regiunea Orientului Îndepărtat a Rusiei de nord-estul Chinei, urmează să înceapă în doi-trei ani, a spus sursa după anunțul acordului de către Gazprom. Rusia a încheiat în acest sens un contract pe o perioadă de 30 de ani. Acest lucru îi face pe ruși imuni la sancțiunile din Uniunea Europeană. Conform datelor existente se pare că Rusia va exporta prin conductă, peste Marea Japoniei, 10 miliarde de m3 pe ani, cifră care urmează să fie atinsă în 2026. În acest moment, pe teritoriul Chinei este o conductă funcțională. Vorbim despre conducta Power of Siberia care are o lungime de 4.000 de kilometri și care are o capacitate de capacitate maximă de 38 de miliarde de metri cubi/an. Rețeaua Power of Siberia nu este conectată la rețelele care livrează gaze naturale în Europa.

Power of Siberia este cea mai mare conductă care exportă gaze naturale către China, din Rusia

Gazul prin conducte din Rusia poate fi furnizat în nordul Chinei la prețuri care sunt competitive în comparație cu GNL”

China continuă cu noi proiecte de conducte care să importe gaze naturale către Rusia

China continuă cu noi proiecte de conducte pentru a stimula importurile din Rusia. China importă aproximativ 40%, cea mai mare parte din GNL din Australia. Puțin peste 10% provine din SUA

„Am devenit din ce în ce mai dependenți de membrii Quadrilateralului și aceasta a fost o problemă pe care trebuia să o rezolvăm”, a spus o persoană din industria energetică din China

China vede Rusia ca o potenţială soluţie la dilema să. Cele două părți sunt în discuții pentru extinderea sau construirea a patru conducte, potrivit Liu Qian, directorul executiv adjunct al Centrului de Cercetare Rusia-Asia Centrală de la Universitatea China de Petrol, relatează Global Times, afiliat Partidului Comunist. Expansiunea aduce beneficii și Rusiei. Țara a furnizat între 170 miliarde şi 200 miliarde metri cubi de gaze naturale către Europa prin conducte în ultimii ani. Acordul cu China are o capacitate de transport de 38 de miliarde de metri cubi anuală. În traducere, în câțiva ani, Rusia va fi total independentă de exporturile către Uniunea Europeană.

Germania resimte puternic dependența față de Rusia

La polul opus, Uniunea Europeană pare că nu o duce bine. Vorbim despre cazul Germaniei, țară care este dependentă de importuril din Rusia. Odată cu embargoul impus de Uniunea Europeană, liderii de la Berlin anunță un picaj al economiei. Presa din Germania prevede costuri suplimentare de 5 miliarde de euro anual.  Asta înseamnă noi taxe pentru nemții care au început să se revolte.  Ministerul Economiei a precizat faptul că mai sunt necesari 10 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi pentru a nu exista o problemă pe piață:

„Cantităţile sunt achiziţionate de pe piaţă şi la preţuri de piaţă. Nu se pot oferi informaţii despre sumele exacte din cauza confidenţialităţii comerciale”, a spus purtătorul de cuvânt, într-un răspuns trimis prin e-mail.

Cu toate acestea, Rusia pare că joacă extrem de inteligent căutând să își exporte resursele valoroase către țările ” prietene”. Retorica de la Kremlin a fost folosită ori de câte ori Occidentul a impus sancțiuni Rusiei. Așadar, în încheiere este extrem de important de menționat faptul că Rusia exportă cu succes gaze naturale către China, fără să resimtă mari lovituri puternice din cauza embargoului din Europa.