Rusia dublează preţul pentru gazele naturale livrate în luna aprilie pentru Republica Moldova

de: BZI.ro
19:45, 12 apr. 2022

Astăzi, 12 aprilie, președintele Consiliului de Administrație a companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, a transmis că Republica Moldova urmează să plătească în luna aprilie un preț de 1.193 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale livrate de Rusia.

Prin comparație, în luna martie, Republica Moldova a plătit un preț de 547,26 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gazr naturale livrate de către Rusia.

Anul trecut, în luna octombrie, MoldovaGaz și Gazprom au prelungit contractul privind acordul de furnizare de gaze naturale pentru cinci ani.

Gazprom cere Republicii Moldova plata în ruble și în avans

În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni. Tot potrivit termenilor contractului, preţul este stabilit în fiecare lună şi depinde de preţurile spot la gaze naturale şi petrol.

Vadim Ceban anunţa luna trecută că de la 1 mai 2022, Moldovagaz va plăti Gazprom numai în ruble sau euro, în condiţiile în care anterior a plătit şi în dolari americani.

“Achiziția de gaze naturale pentru Republica Moldova se realizează datorită unei situații excepționale. În urma Comisiei Naționale de Urgență din 13 octombrie 2021, a fost anunțată starea de pregătire pentru sectorul gazelor naturale.

Energocom, o companie 100% de stat, se pregăteşte să achiziţioneze gaze naturale, care vor fi furnizate la graniţa cu Republica Moldova din Ucraina şi/sau din România”, transmite compania moldoveană de stat.

Energocom este principalul furnizor de electricitate din ţara vecină. Compania a anunţat o serie de licitaţii pentru cumpărarea de gaze care vor fi furnizate la graniţa cu Republica Moldova pe la Alekseevka, din Ucraina, sau Ungheni, din România.

Prețul gazului în Europa a crescut marți cu 68 la sută

Prețurile gazelor în Europa au crescut marți din cauza reducerii de către Gazprom rusesc a tranzitului de gaze prin Ucraina cu 68% din volumul garantat din acordul de tranzit cu Federația Rusă.

În timp ce livrările rusești nu au fost întrerupte până acum din cauza invaziei ruse a Ucrainei, iar volumele au crescut chiar la nivelurile de dinainte de război în unele zile, investitorii au monitorizat îndeaproape dinamica aprovizionării în ultimele luni.