Rusia, din nou în acordul pentru exportul cerealelor ucrainene

de: BZI.ro
15:13, 02 nov. 2022

Federaţia Rusă a anunţat miercuri, 2 noiembrie 2022, că îşi reia participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene, după ce a primit „garanţii scrise” din partea autorităţilor de la Kiev. Astfel, culoarul maritim utilizat pentru transportul cerealelor va fi demilitarizat. Anterior, Rusia a refuzat să participe la acordul Mării Negre, care a fost semnat în iulie 2022.

Anterior, autorităţile de la Moscova au decis că nu vor participa la acordul Mării Negre, după atacul cu drone ucraineni asupra flotei ruse din Crimeea anexată de Rusia. Ucraina a negat şi a spus a acuzaţia Rusiei este o scuză pentru o ieşire pregătită din acord, în timp ce autoritățile americane au acuzat Moscova că se foloseşte de alimente ca de o armă.

Moscova revine în acordul pentru exportul cerealelor

Luni, 31 octombrie 2022, autorităţile de la Moscova au cerut garanţii din partea Ucrainei cu privire la securitatea culoarului maritim și a avertizat asupra pericolului continuării navigaţiei fără acordul acestora.

„Rusia consideră că garanţiile primite până în prezent par a fi suficiente şi îşi reia punerea în aplicare a acordului”, a anunţat Ministerul Apărării rus.

Despre reluarea exporturilor de cereale ucrainene a anunţat preşedintele turc Recep Erdogan.

„În urma discuţiei mele cu (n.r. preşedintele rus Vladimir) Putin, ieri (n.r. marţi), expedierile de cereale vor continua începând de astăzi la prânz”, a declarat Recep Erdogan.

Ministrul rus al Apărării Serghei Soigu ar fi avut o discuţie cu omologul său turc Hulusi Akar, pe care l-a informat că exporturile de cereale vor fi reluate „ca înainte”, începând de la orele 09.00. În acest sens, preşedintele Repec Erdogan a avut o convorbire la telefon cu preşedintele Rusiei şi urmează să discute şi cu preşedintele Volodimir Zelenski în cursul zile de miercuri.

Prioritate la primirea de cereale ucrainene vor avea naţiunile sărace din Africa, țări precum Somalia, Djibouti şi Sudan.

După invazia Rusiei în Ucraina, pieţele de grâu s-au confruntat cu mari probleme, întrucât Rusia şi Ucraina sunt cei mai mari exportatori de grâu din lume, Ucraina fiind și unul dintre cei mai mari exportatori de porumb. Coridorul din Marea Neagră a permis transportului a peste 9 milioane de tone de cereale şi mărfuri oleaginoase din porturile ucrainene.

Acord între Ucraina și Rusia

În iulie, Ucraina şi Rusia au semnat un acord care vizează reluarea exportului de cereale din Ucraina blocate de Rusia în Marea Neagră. Vladimir Putin a declarat că Rusia va permite exportul de cereale din Ucraina, în timp ce Volodimir Zelenski trebuie să demineze Marea Neagră. Atunci, ambele părţi au convenit asupra modalităţilor de a asigura rutele de transport maritim pentru exportul de cereale din Ucraina.

Anterior, Rusia a pus alte condiţii pentru a accepta continuarea înţelegerii prin care cerealele ucrainene sunt transportate pe Marea Neagră printr-un culoar special securizat de ONU. Autorităţile de la Moscova au spus că vor prelungi acordul, dacă Occidentul va ridica din sancţiuni pentru a facilita exporturile ruse de produse agricole şi de îngrăşăminte.

Rusia și-a suspendat participarea la acordul Mării Negre. Ulterior, a avertizat asupra „pericolului” continuării navigaţiei fără acordul său, că mai apoi să revină în acordul pentru exportul cerealelor ucrainene.