Rusia acumulează o forță militară fără precedent în zona Artică, potrivit imaginilor din satelit! Se testează o armă care ar face ravagii pe Terra – FOTO, VIDEO
Rusia acumulează o forță militară fără precedent în Arctica și își testează cele mai noi arme într-o regiune proaspăt lipsită de gheață din cauza schimbărilor climatice, în încercarea de a-și asigura coasta de nord și de a deschide o cale de transport maritim cheie din Asia către Europa.
Experții în domeniul armelor și oficialii occidentali și-au exprimat îngrijorarea deosebită cu privire la o „super-armă” rusă, torpila Poseidon 2M39. Dezvoltarea torpilei se desfășoară rapid, președintele rus Vladimir Putin cerând o actualizare pe o „etapă cheie” a testelor din februarie de la ministrul său al apărării, Serghei Shoigu, cu alte teste planificate anul acesta, potrivit mai multor rapoarte din presa de stat.
Torpila este alimentată de un reactor nuclear
Această torpilă stealth fără pilot este alimentată de un reactor nuclear și este concepută de designerii ruși pentru a putea merge pe fundul mării. Dispozitivul este destinat să livreze un focos de mai mulți megatoni, potrivit oficialilor ruși, provocând unde radioactive care ar face zonele litoralului țintă nelocuibile timp de decenii.
În noiembrie, Christopher A Ford, pe atunci secretar adjunct de stat pentru securitate internațională și neproliferare, a declarat că Poseidonul este conceput pentru a „inunda orașele de coastă ale SUA cu tsunami radioactivi”.
Experții sunt de acord că arma este „foarte reală” și deja se realizează. Șeful serviciului de informații norvegian, viceamiralul Nils Andreas Stensønes, a declarat pentru CNN că agenția sa a evaluat Poseidonul drept „parte a noului tip de arme nucleare de descurajare. Și se află într-o fază de testare. Dar este un sistem strategic și vizează ținte … și are o influență mult dincolo de regiunea în care o testează în prezent. ” Stensønes a refuzat să ofere detalii cu privire la progresul testării torpilei până acum.
*Filmulețul prezintă o torpilă lansată de Rusia în încercarea de a realiza arma care ar putea aduce ravagii în lume
Bazele militare rusești din Antartica, înarmare fără precedent
Imaginile prin satelit furnizate CNN de către compania de tehnologie spațială Maxar detaliază o acumulare continuă și continuă de baze militare rusești și hardware pe coasta arctică a țării, împreună cu facilități de depozitare subterane probabil pentru Poseidon și alte arme noi de înaltă tehnologie. Hardware-ul rusesc din zona High North include bombardiere și avioane MiG31BM și noi sisteme radar aproape de coasta Alaska.
Spargătorul de gheață 50 Let Pobedy (50 de ani de victorie) care se mișcă prin gheața arctică, se spune că se află în ianuarie anul acesta, într-un prim tranzit al mării estice în iarna profundă
Acumularea rusă a fost potrivită de mișcările de trupe și echipamente ale NATO și SUA. Bombardierele americane B-1 Lancer staționate în baza aeriană norvegiană Ørland au finalizat recent misiuni în estul Mării Barents, de exemplu. Submarinul armatei americane Seawolf a fost recunoscut de oficialii americani în august ca fiind în zonă.
Un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat pentru CNN:
„Există în mod clar o provocare militară din partea rușilor din Arctica”, inclusiv refacerea vechilor baze ale Războiului Rece și construirea de noi facilități în Peninsulă Kola, în apropierea orașului Murmansk. „Acest lucru are implicații pentru Statele Unite și aliații săi, nu în ultimul rând pentru că creează capacitatea de a proiecta puterea până în Atlanticul de Nord”, a spus oficialul.
Tensiuni în ultimele luni între Rusia, NATO și Uniunea Europeană
În ultimele luni, între Rusia, NATO și Uniunea Europeană tensiunile s-au amplificat. Degradarea acestora a avut loc și în contextul în care rușii au făcut un vaccin împotriva COVID-19, vaccin care nu a fost aprobat de Uniunea Europeană dar care a început să fie folosit de mai multe țări. De altfel, ministrul de Externe rus spune că nu mai există relații între Rusia și Uniunea Europeană
„Nu există relații cu Uniunea Europeană ca organizație. Întreaga infrastructură a acestor relații a fost distrusă de deciziile unilaterale ale Bruxelles-ului”, a declarat ministrul rus, potrivit Moscow Times.
În fine, secretarul NATO, Mircea Geoană a avut o reacție în care a sublinitat că NATO este pregătită să facă față unui conflict cu Rusia.
„Chiar în această după-amiază în format de 30 de aliați plus cel din UE, dar și din Suedia și Finlanda, am participat la această discuție. Asistăm la o derivă represivă a Rusiei în interior și exterior. Nu e ceea ce ne dorim. Dorim să avem dialog cu Federația Rusă. (…) Asistăm la o situație în care Rusia vrea să ne facă dificultăți. Suntem în continuare un gigant ecoonomic. Suntem o forță militară redutabilă. Suntem capabili să ne adaptăm unei metode mai insidioase, dincolo de articolul 5. spunea Mircea Geoană.