Rusia a închis gazoductul Nord Stream 1, iar prețul gazelor naturale a explodat
Rusia continuă să impună la rându-i sancțiuni și închide pe termen nelimitat gazoductul Nord Stream 1, iar prețul gazelor naturale a explodat. Poate fi considerat că Europa este în stare de alertă din cauza prețurilor la gaze naturale.
Specialiștii au avertizat că prețul gazelor naturale ar putea ajunge la iarnă și la 4000 de dolari. În condiţiile în care o bună parte din Europa este dependentă de Rusia din acest punct de vedere.
Rusia a închis gazoductul Nord Stream 1, prețul gazelor naturale a urcat mult
Așadar, după ce Rusia a închis gazoductul Nord Stream 1, în ședința de tranzacționale de luni, prima a săptămânii, a existat o creștere cu aproape 30% a prețului gazelor naturale. Contractele futures olandeze au crescut cu 30% ajungând la 272 de euro pe megawatt/oră, iar la puțin timp după acesta a crescut la peste 300 de euro.
Această creștere a prețurilor va alimenta temerele oficialilor europeni asupra faptului că actuala criză energetică se va adânci la iarnă. Asta în contextul în care este evident că Rusia ripostează la sancţiunile aplicate pentru că a invadat Ucraina. Explicația oficială a Rusiei, pentru care a suspendat pe perioadă nedeterminată funcționarea gazoductului Nord Stream 1 este cea a unei defecțiuni tehnice.
În altă ordine de idei au fost țări din Europa care au luat deja măsuri. Finlanda și Suedia au încercat să ofere finanțare pentru companiile de utilități care măresc costurile energiei. Oficialii din cele două țări au avertizat faptul că dacă nu vor interveni, tot sistemul financiar va fi amenințat. Din alte considerente, economiștii occidentali par să se fi înșelat cu privire la capacitatea Rusiei de a trece peste criza financiară. Așadar, sunt semnale că Rusia nu a avut mari fluctuații din punct de vedere al inflației și a recesiunii. Rubla este o monedă puternică și a cele mai mari valori din ultimii zeci de ani.
Criza energiei în Europa. Țările au început să acorde ajutor financiar
Toate țările din Europa resimt criza energiei din plin. Mai multe țări au început să acorde deja sprijin financiar pentru familiile care au venituri mici. În acest context, Franța oferă ajutor financiar, plafonează prețurile la gaze naturale și intervine printr-o compensare la prețul carburanților.
Germania va acorda tichete în valoare de 300 de euro pentru familiile cu venituri mici pentru plata utilităților. Olanda, Spania sau Ungaria au luat măsuri în acest sens. La nivel de țară, guvernanții incă nu au anunțat concret ce se întâmpla la iarnă. Românii vor plăti facturi uriașe, iar oficialii par să nu aibă soluții concrete. Recent, un oficial anunța că ideal ar fi suprataxare pe profit a marilor companii. Conform sursei citate, banii obținuți din taxă vor fi folosiți pentru compensații.
Cu alte cuvinte, banii luați de la companii vor ajunge tot la companii prin schema de compensare. Vom vedea dacă faptul că Rusia a închis gazoductul Nord Stream 1 va afecta România, sau dacă țara va face față unor astfel de încercări. În contextul în care România este o producătoare certă de gaze naturale, iar producția acoperă consumul țării pentru perioada iernii.