Rusia a încheiat un acord pentru producerea unui vaccin pentru Covid-19

de: BZI.ro
11:40, 18 iul. 2020

Rusia a încheiat un acord cu AstraZeneca pentru producerea unui vaccin pentru Covid-19 care este dezvoltat de către grupul britanic în colaborare cu Oxford University, care, potrivit şefului Fondului Rus pentru Investiţii Directe (RDIF), Kirill Dmitriev, arată că Rusia nu are nevoie să fure date, transmite Reuters.

Marea Britanie, Canada şi Statele Unite au anunţat joi că hackeri susţinuţi de statul rus încearcă să fure cercetări pentru vaccinuri şi tratamente pentru Covid-19 de la instituţii farmaceutice şi academice din lume, acuzaţii pe care Kremlinul le-a respins. Dmitriev a afirmat într-un interviu acordat vineri că Moscova nu are nevoie să fure secrete, având în vedere că a încheiat un acord cu AstraZeneca pentru producerea unui eventual vaccin britanic în Rusia.

“AstraZeneca a încheiat deja un acord cu R-Pharm (o companie din portofoliul RDIF) pentru stabilirea completă şi producţia vaccinului Oxford în Rusia”, a arătat Dmitriev.

Alexey Repik, preşedintele consiliului de administraţie al R-Pharm, a declarat vineri că R-Pharm a semnat acordul.

”Nu trebuie să furăm nimic. Totul i se va oferi Rusiei”, a spus Dmitriev.

AstraZeneca a refuzat să comenteze. Luna trecută, AstraZeneca a anunţat că discută cu Rusia şi alte ţări pentru acorduri de furnizare a viitorului vaccin aflat în dezvoltare.

Dmitriev a spus că achiziţia vaccinului dezvoltat în Marea Britanie are rolul să completeze, nu să înlocuiască vaccinul propriu, pe care Moscova se concentrează să îl dezvolte.

El a mai afirmat că acuzaţiile că Moscova încearcă să fure secrete legate de vaccin par o încercare de a submina credibilitatea propriului vaccin al Rusiei, pe care la descris ca unul dintre cele mai promiţătoare din lume, alături de vaccinul de la Oxford şi unul dezvoltat de China.

Dmitriev a arătat că vaccinul Rusiei urmează să fie aprobat de autorităţile de reglementare luna viitoare şi să fie administrat unor mase mari din populaţia Rusiei în septembrie. Dacă se va întâmpla acest lucru, ar fi primul vaccin din lume aprobat.

Primul studiu clinic pe oameni al acestui vaccin, administrat pe parcursul unei luni unor 38 de persoane, s-a încheiat în această săptămână. Cercetătorii au conchis că este sigur de utilizat şi că a indus un răspuns imunitar, dar puterea reacţiei rămâne neclară.

Un studiu clinic mai larg, de fază a III-a, va implica câteva mii de oameni şi ar urma să înceapă în august, după finalizarea studiului de fază a II-a, pe 3 august.

Dmitriev, care s-a injectat el însuşi cu vaccinul rus, a spus că îl consideră superior altora. El a arătat că efectul vaccinului a durat mai mult, este bazat pe o tehnologie dovedită şi că până în prezent nu a avut efecte secundare asupra fertilităţii femeilor. Reuters nu a putut verifica afirmaţiile acestuia.

Cursa globală pentru vaccinuri este legată de prestigiul ştiinţific, cooperarea internaţională şi dorinţa Rusiei de a-şi vaccina propria populaţie cât mai curând posibil, pentru a-şi relua în totalitate activităţile economice, a mai spus Dmitriev.

Distribuirea unui vaccin nu va aduce beneficii financiare majore, întrucât vaccinul rus va fi vândut la preţ non-profit.

Interesul Rusiei pentru vaccinul dezvoltat la Oxford, pe care Dmitriev l-a descris ca fiind ”foarte bun”, provine din dorinţa de a susţine eforturile internaţionale de a lansa un vaccin. Moscova va livra vaccinul dezvoltat în Marea Britanie ţărilor care îl vor dori, a arătat Dmitriev.