Rusia a avertizat că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze
Rusia a avertizat că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze, aşa cum a cerut Moscova, relatează agenția TASS. Aceasta decizie a stârnit îngrijorare în Occident, unde mai multe ţări au anunţat că nu sunt dispuse să cumpere gaze şi petrol dacă plata trebuie
Kremlinul a anunţat luni că în situaţia actuală nu se poate dedica „actelor de caritate”.
Rusia a avertizat că nu va furniza gaze ţărilor europene
Un astfel de comportament „nu este nici posibil, nici convenabil”, spune purtătorul de cuvânt al lui Putin, pentru că Moscova se confruntă cu numeroase sancţiuni impuse de Occident.
„Este evident că nu vom furniza gaze în mod gratuit. Asta se poate spune cu siguranţă”, a declarat Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Rusia nu va accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către ţările „neprietenoase”, între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA şi Marea Britanie.
La 31 martie, gigantul rus de gaze Gazprom, care a menţinut deocamdată neschimbate livrările de gaze către Europa, Banca Centrală şi guvernul Rusiei urmează să-i raporteze preşedintelui Vladimir Putin despre măsurile care trebuie luate pentru a trece la plata în ruble pentru hidrocarburile livrate.
Nici țările G7 nu vor plăti gazul în ruble
Grupul G7, al principalelor state industrializate, a respins cererea Rusiei ca gazul exportat să îi fie plătit în ruble, a declarat luni ministrul german al economiei, Robert Habeck, potrivit Agerpres.
Vorbind după o reuniune online a miniştrilor energiei ai statelor G7, pe care a prezidat-o, Habeck a precizat că aceştia au convenit că cererea de plată în ruble constituie „o încălcare unilaterală şi clară a contractelor existente”.
Contractele care au fost încheiate se aplică în continuare, a spus el. „Aceasta înseamnă că plata în ruble nu este acceptabilă”, a subliniat ministrul german.
„Tentativa lui Putin de a ne diviza este evidentă. Nu vom fi divizaţi, iar răspunsul ţărilor din G7 este clar: acordurile vor fi respectate”, a mai afirmat ministrul german.
Grupul celor Șapte (G7) reprezintă un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii.
Sunt şanse de negocieri de pace în Turcia?
Rușii au aterizat aseară în Turcia, iar delegația ucraineană chiar mai târziu, după ceea ce au acuzat întârzieri logistice. Liderul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a vorbit la telefon cu o zi mai devreme cu omologul său rus. El a încercat să-și poziționeze țara ca mediator cheie și, în apel, a cerut Kremlinului să convină asupra unei încetări a focului. Dar speranțele nu sunt mari, susţin specialiştii în domeniu.
Discuțiile sunt între consilieri prezidențiali ruși și ucraineni, nefiind egal cu nivelul miniștrilor de externe care s-au întâlnit în Turcia pentru negocierile de pace eșuate la începutul acestei luni. Discuţiile se vor relua de unde s-au oprit.
Recent, Rusia a avertizat că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze.