Tratament pentru rugina la trandafiri. Cu ce se tratează eficient

de: BZI.ro
17:31, 16 apr. 2021

În mai puţin de două săptămâni vom lua pet-urile de plastic de pe trandafirii puşi în toamnă sau chiar şi acum, în primăvară. Odată cu vremea frumoasă şi cu temperaturile mai mari, aceste flori vor avea nevoie să respire liber şi să se acomodeze cu mediul exterior. Atenţie însă că imediat după aceea apare o boală la unele flori. Asigură-te că ştii ce tratament să aplici pentru rugina la trandafiri.

Aceasta este, de fapt, o ciupercă ce afectează multe specii de trandafiri. Apare pe frunze, la început sub formă de puncte galbene sau portocalii, şi evoluează până la uscarea parţială sau totală a frunzelor. Mai jos găseşti etapele de tratament pentru rugina la trandafiri.

Cum să tratezi trandafirii ca să îi scapi de rugină

Urmează aceşti paşi, ca să îţi salvezi plantele:

  1.  Îndepărtează frunzele bolnave şi cele care deja au căzut de pe tulpină. Ideal este să le dai foc. De ce? Pentru că sporii de ciupercă pot afecta şi alte frunze sau alte plante.
  2. Toarnă apă la baza trandafirilor dimineaţa devreme. Astfel, apa va avea timp să se evapore pe parcursul zilei.
  3. Ai grijă să cureţi planta. Chiar dacă îţi place cum arată tufa, nu o lăsa neîngrijită. O fi mai frumoasă cu aspect neîngrijit şi cu multe flori pe ea, dar multitudinea de crenguţe nu ajută planta. Dimpotrivă, o sufocă şi nu îi permite dezvoltarea armonioasă.
  4.  După 1-2 săptămâni din momentul în care ai luat sticlele de pe trandafiri, pulverizează peste ei nişte pudră de sulf. Rolul acesteia este de a împiedica apariţia ruginii. Repetă tratamentul de câteva ori pe an.
  5. Amestecă o linguriţă de praf de copt cu un litru de apă. Această soluţie homemade ajută la combaterea ruginii.

Sfaturi pentru grădinărit trandafiri

Iată şi câteva sfaturi de pus în practică pentru a avea o curte frumoasă, plină de flori:

  • încearcă să previi apariţia ruginii. Odată ce apare, dispare foarte greu. De aceea, prevenirea e într-adevăr cea mai bună formă de apărare;
  • rugina este combătută cu fungicide organice. De ce? Pentru că ea este provocată de o ciupercă. Asigură-te că foloseşti fungicidele la începutul zilei;
  • foloseşte şi fungicide chimice, ca să scapi de rugină la trandafiri. Sunt mai toxice, de aceea e mai bine să foloseşti fungicide organice. Dacă însă acestea din urmă nu dau randament, utilizează ceva şi mai puternic.

Fungicidele chimice implică utilizarea unui echipament, întrucât sunt foarte nocive pentru sănătatea omului. Acesta constă în: mască de praf, ochelari, pantaloni lungi, mănuşi de neopren şi o cămaşă cu mânecă lungă.

Nu uita de bicarbonat. Acesta este o soluție ieftină și bună, pe car eo ai la îndemână, ca să stimulezi înflorirea trandafirilor. Bicarbonatul ajută la reducerea acidității solului în care sunt plantați trandafirii. Nu exagera cu utilizarea lui. Ce e prea mult, poate să strice. Poți să presari bicarbonatul la suprafața solului, de jur împrejurul tulpinii de trandafir. Sau îl poți dilua în puțină apă, pe care să o pulverizezi pe sol, în apropierea tufei de trandafir. Acesta poate fi aplicat oricărui tip de trandafir și costă maxim 1 leu.