Rugăciunile pacienților cu COVID-19 în stare critică au fost ascultate! Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași le-au cruțat suferința cu o schemă nouă de tratament! Nimeni nu cunoștea acest „secret” la începutul pandemiei de coronavirus

de: Bianca Ciubotariu
02:00, 30 iul. 2020

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au schimbat schema de tratament pentru pacienții cu COVID-19 internați la Terapie Intensivă. Medicii spun că noile ajustări ale terapiei pentru pacienții cu coronavirus le oferă acestora mai multe șanse de supraviețuire. Tratamentele au fost utilizate și în Iași, după ce medicii americani au făcut mai multe necropsii la pacienții decedați după ce au fost diagnosticați cu COVID-19

Medicii de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au ajustat schema de tratament pentru pacienții cu coronavirus. În urma adoptării noilor terapii, specialiștii ieșeni au observat că pacienții au mai multe șanse de supraviețuire. Comparativ cu lunile martie, aprilie și mai, când medicii se luptau cu necunoscutele acestui nou tip de virus, acum, se simt mai încrezători ca niciodată. Dr. Florin Roșu, coordonatorul secției de ATI, spune că în urma unor necropsii făcute în America pe cadavrele bolnavilor de COVID-19, specialiștii au găsit noi strategii de tratament, aplicate ulterior și pacienților din Iași.

Dr. Florin Roșu: „Schema de tratament pentru pacientul cu COVID-19 a suportat foarte multe modificări din martie și până în prezent”

De peste o săptămână, la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași se lucrează la capacitate maximă. Pacienții internați în acest compartiment sunt persoane cu vârste cuprinse între 50 și 84 de ani și, pe lângă infecția cu COVID-19, aceștia suferă și de alte boli asociate. Ajustările schemei de tratament îi fac pe medici, însă, mai încrezători că acești pacienți își vor reveni.

„Avem 9 locuri ocupate din 9. Lucrăm la capacitate maximă de aproximativ o săptămână. Din fericire, noi medicii, ne simțim mai încrezători decât la începutul pandemiei de coronavirus când ne luptam cu o multitudine de necunoscute privind schema de tratament pentru pacienții cu COVID-19. Schema de tratament pentru pacientul cu COVID-19 a suportat foarte multe modificări din martie și până în prezent. Numeroase studii au arătat că unele medicamente și terapii funcționează mai bine decât cele care erau utilizate inițial”, spune dr. Florin Roșu, coordonatorul compartimentului de ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

La începutul pandemiei de coronavirus nu se folosea anticoagulant în tratamentul pacientului cu COVID-19

Așa cum spune dr. Florin Roșu, la începutul pandemiei de coronavirus, nu se cunoștea foarte bine dacă anticoagulantul contribuie la refacerea organismului pacientului cu COVID-19. Studiile făcute ulterior au arătat că este extrem de util și, astfel, și la Iași s-a adoptat acest tip de medicament.

„La începutul pandemiei de coronavirus nu se cunoștea foarte bine schema de tratament pentru pacientul cu COVID-19. În urma numeroaselor studii care s-au făcut între timp, s-a demostrat că anticoagulantul este extrem de util în terapia pentru pacientul cu coronavirus în stare critică. Totodată, pentru pacienții de la ATI se utiliza Cortizon, iar acum s-a demonstrat că Dexamentazona, utilizată în doze mai mici, este mult mai utilă. Ca urmare, și noi utilizăm acest tip de medicament. Totodată, diferit de alte țări din Europa și chiar America, noi am utilizat ventilația non-invazivă”, mai spune medicul ieșean.

Pacientul cu coronavirus care este transferat de pe salon la secția de Terapie Intensivă simte „o sete de aer”

Medicii de la Terapie Intensivă descriu simptomele cu care se confruntă un pacient cu COVID-19 în momentul în care este transferat de pe salon, la ei în secție. În momentul în care intră în secția de ATI, nimeni nu știe cât timp un pacient va fi internat acolo. Cel mai mult, un pacient a stat internat la Terapie Intensivă două luni, după ce a fost diagnosticat cu coronavirus.

„Cadrele medicale de pe salon, care îngrijesc pacienții cu COVID-19, ne anunță în momentul în care este necesar să preluăm un bolnav. În general, pacientul care este transferat simte o sete de aer, este dispneic. Acesta are urgentă devoie de suport de oxigen, suplimentar față de cel disponibil pe sector. Am avut aproximativ 10-15 pacienți care au stat internați la secția de Terapie Intensivă aproape două luni. Mulți dintre aceștia și-au revenit și au plecat acasă pe picioarele lor”, adaugă dr. Florin Roșu.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași spun că nu am trecut peste primul val de îmbolnăviri cu COVID-19

În urmă cu două săptămâni, secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași era goală. Se făcea dezinfecție. Atunci, medicii au putut răsufla ușurați, după luni lungi și grele de muncă. Nu a trecut mult timp și virusul și-a arătat din nou colții. În numai câteva zile, secția avea să fie din nou ocupată, la fel ca toate spitalele suport COVID-19.

„Noi nu am depășit primul val. Suntem, încă, în prima etapă de manifestare a acestui nou tip de virus. Cauza creșterii numărului de pacienți cu coronavirus este, evident, nerespectarea măsurilor de siguranță. Din păcate, iată că din ce în ce mai mulți pacienți diagnosticați cu coronavirus și alte comorbidități, ca diabetul, boli cardiovasculare, obezitate, ajung în stare critică în secții de ATI. Mulți dintre ei se zbat între viață și moarte”, mai spune dr. Florin Roșu.

Dr. Florin Roșu: „De fiecare dată când un pacient se stinge, se stinge un univers. El este universul familiei lui”

Cel mai greu moment pentru medicii de la ATI este momentul în care trebuie să anunțe familiile că un pacient a murit. În secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase, pacienții nu reprezintă doar un număr. Acolo zac pe paturi, zbătându-se între viață și moarte, copilul, mama, tatăl, bunicii cuiva.

„De fiecare dată când un pacient se stinge, se stinge un univers. El este universul familiei lui. Este o durere nu doar pentru familie, ci și pentru noi, cadrele medicale, care ne atașăm de ei. Este cumplit momentul în care punem mâna pe telefon și suntem nevoiți să dăm această veste familiilor. În fiecare zi, între orele 14-15, oferim informații familiilor despre starea pacienților cu COVID-19. Tristețea și grija din vocile lor ne marchează și pe noi, cadrele medicale. Facem, însă, tot ceea ce ne stă în putință să luptăm pentru viețile lor. Aplicăm toate cunoștințele medicale și încercăm constant să îmbunătățim schema de tratament pentru pacienții cu COVID-19”, încheie medicul ieșean.