Rugăciuni înainte de spovedanie: Cum să te rogi înainte de spovedanie

de: BZI.ro
14:47, 21 dec. 2021

Spovedania reprezintă, potrivit preoților, destăinuirea rostită a faptelor, și cuvintelor, și gândurilor viclene, făcută de bună voie, cu frângerea inimii, cu osândire de sine, limpede, fără rușine, cu hotărâre, către un duhovnic rânduit canonic. Pentru pregătirea destăinuirii rostite a faptelor, orice credincios trebuie să știe să spună niște rugăciuni înainte de spovedanie.

Rugăciunile spuse înainte de spovedaniei trebuie rostite cu umilință pentru iertarea păcatelor și ca un ajutor întru mărturisirea mai ușoară.

Rugăciunile înainte de spovedanie au un rol foarte important deoarece ne ajută să fim sinceri cu noi înșine. În plus, acestea ne ajută să comunicăm cu duhovnicul în fața căruia urmează să ne despovărăm sufletul de păcate.

Rugăciuni înainte de spovedanie: Cum se rostește această rugăciune

Fiecare credincios care vrea să se spovedească trebuie înainte să rostească aceste rugăciuni înainte de spovedanie. Mai întâi, acesta va spune:

„În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin.

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curătește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin“.

După, se va rosti „Tatăl nostru“ și se vor face 3 închinăciuni, spunând:

„Veniți să ne închinăm Împăratului nostru Dumnezeu.

Veniți să ne închinăm și să cădem la Hristos, Împăratul nostru Dumnezeu.

Veniți să ne închinăm și să cădem la Însuși Hristos, Împăratul și Dumnezeul nostru.“

În continuare, se citește Psalmul 50 și se spune „Crezul“, urmat de Rugăciunea lui Manase împăratul, care se încheie cu paragraful:

„Arată-Ţi peste mine bunătatea Ta, mântuindu-mă pe mine nevrednicul, după mare mila Ta. Şi Te voi preaslăvi în toate zilele vieţii mele. Căci pe Tine te slăvesc toate puterile cereşti şi a Ta este slava în vecii vecilor. Amin!“

După, se citesc Psalmul 6, Psalmul 129, iar în continuare Rugăciune de umilinţă către Domnul nostru Iisus Hristos, care se încheie cu paragraful:

„Cel ce nu voieşti moartea păcătosului, dăruieşte nouă timp de pocăinţă, ca şi de chinurile cele veşnice, care vor să fie, să ne mântuim, cu darul şi cu iubirea de oameni a Preacuratului Tău Părinte, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Prea Sfântul, Bunul şi de viaţă Făcătorul Duhul Tău, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.“

Se continuă cu Rugăciune pentru recunoaşterea ticăloşiilor noastre, care se încheie cu paragraful:

„Luminează-mi ochii inimii mele şi dă-mi umilinţă spre pocăinţă şi zdrobire de inimă spre îndreptare, ca să merg cu bună nădejde şi cu adevărată şi deplină adeverire la lumea cea de dincolo, lăudând şi binecuvântând totdeauna preasfânt Numele Tău: al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum şi pururea şi în veci vecilor. Amin.“

Rugăciunea umilită pentru recunoaşterea păcatelor începe cu paragraful:

„Doamne mult milostive, Dumnezeule preabune, Sfinte, Care iubeşti numai binele şi urăşti tot răul, rogu-Te, nu te uita la mulţimea păcatelor mele, ci priveşte la mine, fiul cel risipitor, la oaia cea rătăcită care îmi recunosc vina mea şi vin la Tine, mâhnit cu inima, zdrobit şi ruşinat cerşind iertare.“ și se încheie cu paragraful:

„Dumnezeule cel Preamărit în Sfânta Treime, cea de o Fiinţă şi nedespărţită, Părinte, Fiule şi Duhule Sfinte, ajută-mă să mă curăţesc de toate păcatele la Scaunul Judecătoresc şi milostivnic al Sfintei Spovedanii, de aici de pe pământ şi să-ţi slujesc Ţie totdeauna cu trup şi Suflet, că Ţie se cuvine, Doamne, toată Slava, cinstea şi închinăciunea, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.“