Rugăciunea de seară: De ce e bine să o rostești înainte de culcare
Orice bun creștin trebuie să rostească înainte de culcare rugăciunea de seara deoarece aceasta este de mare ajutor pentru a merge liniștit la culcare.
Rugăciunea trebuie spusă de fiecare credincios singur sau împreună cu familia sau cu alţi credincioşi. Rugăciunea de seară poate fi spusă oriunde şi poate fi citită sau spusă pe de rost, după alcătuirea gata făcută, dintr-o carte de rugăciuni.
Rugăciunea reprezintă pentru fiecare creștin o ridicare minţii şi voii noastre către Dumnezeu, după cum spunea Evagrie Monahul, care vorbea despre rugăciune ca fiind „vorbirea minţii cu Dumnezeu“ . Tocmai de aceea atunci când spunem o rugăciune, când practic stăm de vorbă cu Dumnezeu, să alungăm din gândul nostru orice grijă şi să îndreptăm toate puterile duhului nostru numai la Dumnezeu. Prin rugăciune cugetul nostru trebuie să gândească la El, iar inima să salte de bucurie pentru că vorbește cu El.
Cum se citește Rugăciunea de seară
Pentru început se rostește „Slavă Ție, Dumnezeul nostru“, din Miezonoptica, după care se rostește „Doamne miluiește“ de 12 ori.
Pe urmă se rostește Rugăciunea întâia a Sfântului Macarie cel Mare către Dumnezeu Tatăl, care se încheie cu sintagma:
„Izbăvește-mă Doamne de gândurile cele deșarte, care mă întinează și de poftele cele rele, că a Ta este împărăția, puterea și slava, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.“
Pe urmă se citesc Rugăciunea a doua, a Sfântului Antioh, către Domnul nostru Iisus Hristos, Rugăciunea a treia, către Sfântul Duh, Rugăciunea a patra, Rugăciunea a cincea, Rugăciunea a șasea, către Sfânta Născătoare de Dumnezeu și Rugăciunea a șaptea, către sfântul înger, păzitorul vieții:
„Îngerul lui Hristos, păzitorul meu cel sfânt și acoperitorul sufletului și al trupului meu, iartă-mi toate câte am greșit în ziua de astăzi, și de toată viclenia vrăjmașului meu celui potrivnic mă izbăvește, ca să nu mânii cu niciun păcat pe Dumnezeul meu; și te roagă pentru mine păcătosul și nevrednicul rob, ca să mă arăți vrednic bunătății și milei Preasfintei Treimi și Maicii Domnului meu Iisus Hristos și tuturor sfinților. Amin.“
Rugăciunea cinstitei Cruci se rostește la final
În continuare se citește Condacul Născătoarei de Dumnezeu, glasul al 8-lea, Rugăciunea Sfântului Ioanichie și Rugăciunea Sfântului Ioan Damaschin, care se încheie cu sintagma:
„Rogu-Te, Doamne, Mântuiește-mă după mulțimea bunătății Tale, că de vei mântui pe cel drept, nu-i lucru mare, iar de vei milui pe cel curat, nu-i nicio minune, că sunt vrednici de mila Ta; ci spre mine păcătosul să faci minuni cu mila Ta, în aceasta să arăți iubirea Ta de oameni, ca să nu biruiască răutatea mea, bunătatea și milostivirea Ta cea nespusă, ci, precum voiești, tocmești pentru mine lucrul.“
După, se rostește închinăciune până la pământ și Rugăciunea cinstitei Cruci, care se încheie cu sintagma:
„O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi cu Sfânta Doamnă Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, și cu toți sfinții în veci. Amin.“
La final, se citește din Pateric, cuvântul al 4-lea. Apoi făcându-ți semnul crucii și cu rugăciunea în gură adormind, gândește-te la ziua judecății, cum vei sta înaintea lui Dumnezeu.