Rugăciunea de dimineață: Ce să spui pentru a-ți merge bine toată ziua

de: Cristian Zavastin
14:47, 07 mai 2021

Imediat după ce se trezește, fiecare creștin ar trebui să rostească rugăciunea de dimineață, care să îl ajute să-ți meargă bine toata ziua.

Rugăciunea de dimineață trebuie rostită, în primul rând, cu puterea gîndului, dar poate fi și murmurată în șoaptă. Indiferent de modul în care o spui, rugăciunea trebuie să vină din credință pentru că așa va ajunge la Dumnezeu, întrupată în cuvânt.

Rugăciunea este cea care ne înlesnește nouă, credincioșilor, legătură cu divinitatea. Rugăciunea poate fi privită ca un cod prin care se desifrează, prin conlucrarea cu Dumnezeu, secretul adânc al ființei.

Oamenii se roagă, sub diverse forme, încă din cele mai vechi timpuri, însă rugăciunea creștină rămâne una dintre cele mai improtante forme de a intra în contact direct cu divinitatea și de a cere îndurare și mângâiere pentru trup și pentru suflet.

Rugăciunea de dimineață: Cum trebuie spusă

O rugăciune de dimineață începe cu:

„Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.

Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le îm­plinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (spus de trei ori).“

După care se rostește „Tatăl nostru“ și rugăciunea:

„Din somn sculându-mă, mulțumescu-Ți Ție, Preasfântă Treime, că pentru multă bunătatea Ta și pentru îndelungă răbdarea Ta, nu Te-ai mâniat pe mine, leneșul și păcătosul, nici nu m-ai pierdut pentru fărădelegile mele, ci ai arătat iubire de oameni, după obicei; și, întru deznădăjduire zăcând eu, m-ai ridicat, ca să mânec și să slăvesc puterea Ta. Deci acum luminează-mi ochii gândului, deschide-mi gura, ca să mă învăț cuvintele Tale, să înțeleg poruncile Tale, să fac voia Ta, să-Ți cânt întru mărturisirea inimii și să laud preasfânt numele Tău, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și in vecilor vecilor. Amin“

Ulterior, se spune Psalmul 50, considerat una dintre cele mai puternice rugăciuni atât pentru cel care o rostește cât și pentru familia acestuia.

Psalmul 50 este spus pentru ajutarea omului să nu cadă în păcat și ajută la pocăința cu care suntem datori pentru a restabili legătura cu Dumnezeu.

La final, se rostește „Crezul“.

Rugăciunea de dimineață, scrisă de părintele Arsenie Boca

Una dintre cele mai puternice rugăciuni de dimineață au fost scrise chiar de părintele Arsenie Boca, considerat de mulţi dintre credincioşi un adevărat sfânt, în ultimii ani apărând numeroase mărturii despre darurile divine cu care Arsenie Boca ar fi fost înzestrat.

Iată rugăciunea scrisă de părintele Arsenie Boca, pe care trebuie să o spui dimineața:

„Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă ca astăzi toată ziua să mă lepăd de mine însumi, ca cine știe din ce nimicuri mare vrajbă am să fac și astfel, ținând la mine, să Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă ca rugăciunea Preasfântului Tău nume să-mi lucreze în minte mai mult decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, căci iată păcătuiesc în tot ceasul.“